ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

ΠΑΣΟΚ: H αποπομπή Σημίτη δεν άλλαξε την εικόνα

To σκάνδαλο SIEMENS τη χειροτέρεψε

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑLCO

Η αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να βελτιώνει την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Oι πολιτικές εξελίξεις στο κόμμα μετά την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο Siemens δυσχεραίνουν την εικόνα αυτή, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η κρίση των πολιτών για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να περνά επικοινωνιακά μία από τις δυσκολότερες περιόδους της, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ είναι από λίγο έως καθόλου ευχαριστημένος από την κυβερνητική απόδοση. Σε ό,τι αφορά την περιβόητη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανόν να έχει τη δική της δυναμική μετά την εμπλοκή κυρίως του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο Siemens, αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων περισσότερο μετεκλογικά παρά προεκλογικά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ προτιμάται, γιατί πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί να δώσει κυβερνητικό σχήμα. Αυτό, όμως, πρακτικά δεν είναι εφικτό, λόγω του εκλογικού συστήματος.


Τα παραπάνω είναι τα βασικά στοιχεία που περιέχονται στη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του «FANTOMAS».


Αναλυτικότερα:
Το 26,7% του εκλογικού σώματος δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο» και το 50,8% «καθόλου ικανοποιημένο» από την απόδοση της κυβέρνησης. Μάλιστα, το 50,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει και αυτό λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο απαντώντας στο ερώτημα.
Αρνητική είναι η γνώμη του εκλογικού σώματος και από την αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα καταγράφονται αρνητικότερες απόψεις συγκριτικά με την κυβερνητική απόδοση. Το 60,7% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο» από την αντιπολιτευτική δράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 27,8% «λίγο ικανοποιημένο». Τα αντίστοιχα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι 74,1% και 45,6%.
Αυξημένη όμως δείχνει η τάση του εκλογικού σώματος υπέρ μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Θετική άποψη εκφράζει το 68,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (το 22,8% τάσσεται κατά), το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (21% κατά), ενώ ισορροπημένη δείχνει στην περίπτωση αυτή η συνολική άποψη του εκλογικού σώματος (39,8% υπέρ, 42,9% κατά).
Υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με το 35,6% να εκφράζει αρνητική άποψη. Ισορροπημένη και μάλιστα σχεδόν απόλυτα είναι η αντίστοιχη μέτρηση ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (43% υπέρ, 43,9% κατά της συνεργασίας).

Πάντως, συνολικά, ένας στους δύο ψηφοφόρους τάσσεται κατά της προεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Τέλος, το 57,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η συζήτηση περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ωφελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (27% θεωρεί ότι το βλάπτει). Αντίθετα το 47,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η συζήτηση για συνεργασία βλάπτει το κόμμα τους, ενώ το 34,5% υποστηρίζει ότι το ωφελεί.

fantomas