Παράταση έως το 2011 για τα παλιά ασανσέρ

Λήξις συναγερμού για περίπου 250.000 πολυκατοικίες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα έπρεπε μέχρι τέλους του έτους να καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό για να αναβαθμιστεί η λειτουργία των ανελκυστήρων με βάση τα πρότυπα που έχει θέσει η κοινοτική νομοθεσία.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να δώσει μία σημαντική παράταση που πιθανότατα θα είναι τριετής, δηλαδή θα φτάνει μέχρι το τέλος του 2011.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα προχωρήσει στον καθορισμό των ελάχιστων κατασκευαστικών στοιχείων ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν οι παλαιοί ανελκυστήρες, στην βάση τελευταίας ευρωπαϊκής νότας που εγκρίθηκε, έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις, προ έτους από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί το φθινόπωρο, ενώ η θέσπιση των ελάχιστων κατασκευαστικών στοιχείων ασφαλείας εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει σημαντικά και το κόστος επένδυσης που πρέπει να γίνει σε αυτές τις πολυκατοικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανάλογα με το είδος του ανελκυστήρα, το κόστος που είχε αρχικά εκτιμηθεί προσέγγιζε κατά περίπτωση ακόμη και τις 10.000 ευρώ. Και αυτό καθώς είχε οριστεί η εφαρμογή και για τα παλιά ασανσέρ των κανόνων ΕΝ81 –1 (για ηλεκτρικούς ανελκυστήρες) και ΕΝ81 –2 (για υδραυλικούς), οι οποίοι διέπουν τους νέους ανελκυστήρες, το κόστος των οποίων είναι εξ αρχής ενσωματωμένο από τους εργολάβους στις νέες οικοδομές.

Μάλιστα, με βάση τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας που θα τεθούν, αναμένεται να μην τίθεται ως υποχρεωτική η εγκατάσταση αυτόματης πόρτας, η οποία είναι και ο βασικότερος λόγος εκτόξευσης του κόστους στα ύψη.

Αντίθετα, μέσα στις υποχρεωτικές προδιαγραφές θα είναι τόσο η εγκατάσταση μηχανισμού που θα επιτρέπει την στάθμευση στον αμέσως χαμηλότερο όροφο, σε περίπτωση κατά την οποία το ασανσέρ είναι σε κίνηση και εκδηλωθεί διακοπή ρεύματος όσο και η σύνδεση των ραγών ανά ένα μέτρο.

Στην Ελλάδα καταγράφονται από τα χαμηλότερα αναλογικά ατυχήματα κατά την χρήση ανελκυστήρων και ένα πλεονέκτημα που έχει η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα θεωρείται η υποχρεωτική συντήρηση των ασανσέρ ανά μήνα από εξειδικευμένους συντηρητές.

Όπως έδειξε, δε, και πρόσφατη συνάντηση αρμόδιων διευθυντών από τις χώρε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ακόμη και σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη παράδοση στην χρήση ή και στην κατασκευή ανελκυστήρων υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αφομοίωση των νέων οδηγιών.

Θυμίζουμε ότι των παρεμβάσεων έχουν εξαιρεθεί ανελκυστήρες με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παλαιά κτίρια του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Πηγή Πρώτο Θέμα