Καλλίτερη η ποιότητα του εγκεφάλου των γυναικών

Μέχρι σήμερα, οι άντρες περηφανεύονταν για το μεγαλύτερο μέγεθος του εγκεφάλου τους και κατά συνέπεια τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας τους. Τώρα όμως, οι γυναίκες μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση αφού νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι είναι η ποιότητα των συνδέσμων μέσα στον εγκέφαλο και όχι το συνολικό μέγεθός του αυτό που παίζει ρόλο. Ο Βρετανός επιστήμονας Σεθ Γκραντ μελέτησε πώς εξελίχτηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε ένα σύνθετο ιστό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι το μέγεθος αυτό που καθορίζει τη δύναμη του εγκεφάλου. Αντιθέτως, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, πολύ προχωρημένες μοριακές διεργασίες των νευρικών ερεθισμάτων -οι οποίες ενεργοποίησαν περισσότερους συνδέσμους μέσα στον εγκέφαλο- επέτρεψαν την ανάπτυξη πλασμάτων με πιο σύνθετες συμπεριφορές. «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουμε τη λογική πίσω από την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου» είπε ο καθηγητής Γκραντ.

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός συνδέσμων στα μεγαλύτερα ζώα επιτρέποντας έτσι πιο σύνθετη σκέψη.

Ομως, η έρευνα του καθηγητή Γκραντ στο Ινστιτούτο Σάνγκερ έρχεται να δείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Δεδομένου ότι η εξέλιξη των πολύπλοκων, μεγάλων συνάψεων συνέβη πριν από την εμφάνιση μεγάλων εγκεφάλων, είναι πιθανό αυτά τα μοριακά εξελικτικά γεγονότα να ήταν απαραίτητα για να επιτρέψουν την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου» εξήγησε ο καθηγητής Γκραντ.