Βεβηλώνονται τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο

Σαν αχυρώνες, βουστάσια, νυχτερινά κέντρα, ξυλουργεία, ξενοδοχεία λειτουργούν τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο. Περισσότερα από 500 μνημεία (στην πλειονότητά τους χριστιανικές εκκλησίες, ιουδαϊκοί ναοί, νεκροταφεία) έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί ή, ειδικότερα, τα αγάλματα έχουν ακρωτηριασθεί, προκειμένου τα μέλη τους να πωληθούν από Τούρκους και άλλους αρχαιοκάπηλους ανά την Ευρώπη και την Αμερική.

Η πρώτη συστηματική καταγραφή και επιστημονική συγκέντρωση πληροφοριών, καθώς και η φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των κατεχόμενων χριστιανικών ναών έγινε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, τα τέμπλα 500 και πλέον ναών έχουν αποκολληθεί, διαμελιστεί και μεταφερθεί στο εξωτερικό προς πώληση από Τούρκους πολίτες -ενίοτε και με τη βοήθεια του ίδιου του στρατού και των μηχανημάτων που διαθέτει- ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας .

Μέρος του υλικού εκτέθηκε ήδη στις Βρυξέλλες, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έκθεση από 80 φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κ.ά.) στην κατεχόμενη Κύπρο παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.