ΧΑ: Νέο χαμηλό διετίας, πτώση 9% την εβδομάδα!

Το πλέον σκληρό της πρόσωπο έδειξε αυτή την εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η επάνοδος της διεθνούς κρίσης και της αρνητικής ειδησεογραφίας προκάλεσαν συνδυασμένες ρευστοποιήσεις σε κορυφαίους τίτλους, με το Χ.Α. να υπερβάλλει σε υπερθετικό βαθμό έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο κεντρικός δείκτης στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατέγραψε απώλειες 100 μονάδων.
Κεντρικό πρόβλημα το οποίο συμβάλει στην ενίσχυση του πανικού είναι η αδυναμία «ανάγνωσης» της πραγματικής κατάστασης από αναλυτές και επαγγελματίες διαχειριστές που έχουν υπό την αιγίδα τους δισ. ευρώ, πολλά εξ αυτών επενδεδυμένα ανά τις αγορές. Κανένας δεν μπορεί να προσεγγίσει την πραγματική κατάσταση, καθώς το σύνθετο πρόβλημα της πιστωτικής κρίσης, σε συνδυασμό με την κούρσα του πετρελαίου, τις πληθωριστικές πιέσεις, το ράλι των commodities και την απόσταση δολαρίου – ευρώ, προκαλεί έναν πρωτοφανές γόρδιο δεσμό.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπερέβαλλε πτωτικά, κλείνοντας και στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας πτωτικά, με συνολικές απώλειες 9%, που καθιστούν το 5ήμερο μακράν την πιο πτωτική εβδομάδα εδώ και πολλά χρόνια! Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διέσπασε τα προηγούμενα χαμηλά του Μαρτίου, αλλά επέστρεψε σε νέα χαμηλά περίπου δύο ετών, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το καλοκαίρι του ’06.