Προσοχή στην Βενζίνη των 100 οκτανίων

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να είναι νοθευμένη η βενζίνη 100 οκτανίων, καθώς η διαφορά στην τιμή από τις απλές αμόλυβδες αγγίζει πλέον τα 40 λεπτά.

Οι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλοί βενζινοπώλες μπαίνουν πλέον στον πειρασμό, να αναμείξουν τις πανάκριβες «κατοστάρες» με κάυσιμα χαμηλότερης απόδοσης και τιμής, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά.

Αν και τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν τη νοθεία να ακολουθεί πτωτική πορεία την τελευταία πενταετία, το έτος 2007 εμφανίζεται επιδείνωση, ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις».

Από έρευνες που έχει διεξαγάγει το Eργαστήριο Kαυσίμων του EMΠ σε πρατήρια όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα της χώρας, νοθεία παρατηρείται στο 10,3% αυτών για το πετρέλαιο κίνησης και στο 5,2% για τις βενζίνες. Tα ποσοστά αυτά είναι πολύ μεγαλύτπρατήριαερα εάν γίνει αναγωγή στα πρατήρια όλης της χώρας και όχι μόνο των αστικών κέντρων. Επίσης εάν γίνει αναγωγή στις ποσότητες, δεδομένου ότι τα πρατήρια που καταφεύγουν στη νοθεία πουλάνε σε χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να διακινούν πολύ μεγάλες ποσότητες.

Ευθύνες για το φαινόμενο πρέπει και πάλι να αποδοθούν τόσο στο κράτος, που δεν διενεργεί εντατικούς ελέγχους και δεν προχωράει στην αφαίρεση αδειών στα πρατήρια που συστηματικά παρανομούν, όπως και στις εταιρείες εμπορίας που δεν προχωρούν στη διακοπή συνεργασίας με τα πρατήρια του δικτύου τους που διακινούν νοθευμένα προϊόντα.(zougla.gr)