Ο λύκος και αν εγέρασε κι'άσπρισε το μαλλί του........

Γράφει ο ΣΗΚΑΤ
Για την δικτατορία ¨φταίει" ο Ανδρέας Παπανδρέου
Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη δικτατορία της 21ης Απριλίου έδωσε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου «Από τον ανένδοτο στη δικτατορία». Και δεν απέφυγε τον πειρασμό να επιρρίψει την κύρια ευθύνη στον Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλούμενος μάλιστα και προφορική μαρτυρία του ίδιου του Γεωργίου Παπανδρέου λίγο μετά το ξέσπασμα της δικτατορίας: «Ο Ανδρέας τα έκανε όλα».
Στο σύνολό της, πάντως, η εκδοχή του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται πιο διαφοροποιημένη: Καταλογίζει πρώτα από όλα ευθύνη στον Γεώργιο Παπανδρέου για τη ρήξη, στην οποία οδήγησε τη σχέση του με το στέμμα και την απόφασή του να παραιτηθεί, μια απόφαση με την οποία, κατά τον κ. Μητσοτάκη, ήταν αντίθετο το σύνολο των κορυφαίων υπουργών της Ενωσης Κέντρου. Παραδέχεται όμως ότι ήταν το τραγικότερο λάθος στους χειρισμούς που έγιναν τότε η ορκωμοσία του Αθανασιάδη-Νόβα και επιρρίπτει στον τέως βασιλιά την ευθύνη ότι προχώρησε σε αυτήν πριν ακόμα ο Γεώργιος Παπανδρέου υποβάλει την παραίτησή του, καταλογίζει δηλαδή στον Κωνσταντίνο ότι επέσπευσε τη ρήξη. Και παραδέχεται ότι η σοφία της κίνησης της πρώτης ομάδας των αποστατών να προσχωρήσουν σε εκείνη την κυβέρνηση ήταν αμφίβολη. Εκ των υστέρων ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι ίσως έπρεπε να είχε γίνει μια κίνηση προς το Καστρί εκείνο το βράδυ, που δεν έγινε όμως. Ο πρώην πρωθυπουργός αιτιολογεί τις πράξεις του με το επιχείρημα πως η ρήξη με τα ανάκτορα οδηγούσε ευθέως στη δικτατορία και ότι αυτό ήθελε να αποτρέψει η ομάδα των αποστατών, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο κ. Μητσοτάκης επιρρίπτει ευθύνες στον Γεώργιο Παπανδρέου διότι έκανε μυστική συμφωνία με τον Κωνσταντίνο και τον αρχηγό της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση Στεφανόπουλου αλλά και στον τότε αρχηγό της ΕΡΕ για την απόφασή του να ρίξει την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου. Εκείνο που πράγματι καταλογίζει στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι η δημιουργία κλίματος οξύτητας, όχι όμως κάποιοι κρίσιμοι χειρισμοί. Ισως το σημαντικότερο που κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του να ήταν ο ρόλος του στέμματος στην πολιτική ζωή.
Επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος την είχε αποδεχθεί και την αποζητούσε, αρκεί να ήταν προς όφελός του. Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», παρέστη ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτης