Ιστορίες δικαστικής διαπλοκής

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος
Κατά του Άρειου Πάγου με μηνύσεις και αγωγές θα προσέφευγαν τρεις δικαστές γένους θηλυκού αν δεν απαλλάσσονταν δια βουλεύματος για μια σειρά από αδικήματα, μεταξύ των οποίων και ένα κακουργηματικού χαρακτήρα, που είχαν ενοχοποιηθεί. Τα γεγονότα που οδήγησαν την υπόθεση ως τον Άρειο Πάγο και που κατ’ αποκλειστικότητα οι θαμώνες του καφενείου πληροφορούνται έχουν ως εξής.

Σε γνωστή υπόθεση πλαστογραφίας μετά χρήσεως που αφορούσε δυο αδελφούς στην Θεσσαλονίκη οι συγκεκριμένες δικαστίνες είχαν αθωώσει τον έναν (κανείς δεν καταδικάζεται βάση φημών αλλά με στοιχεία μου είπε πρόσφατα η μία από αυτές) και καταδικάσει τον δεύτερο σε δεκαπενταετή φυλάκιση. Η απόφασή τους αυτή που ελήφθη κατά πλειοψηφία επικυρώθηκε όχι μόνον σε δεύτερο βαθμό (εφετείο), αλλά και από τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να καταστεί αμετάκλητη.

Μετά δέκα χρόνια και ενώ στο μεταξύ οι αδελφοί φυλακίστηκαν ήδη με βαρύτατες ποινές που αγγίζουν τα όρια της ισοβιότητας και μάλιστα για ήσσονος σημασίας αδικήματα, κλήθηκαν οι τρεις δικαστίνες να απολογηθούν-όχι για την τότε κρίση τους φυσικά δεν είναι τόσο ηλίθιοι όσοι τις παρέπεμψαν- υπό την κατηγορία ότι έστησαν την σύνθεση της προ δεκαετίας δίκης με αποχρώντα σκοπό την απαλλαγή των αδελφών.

Όμως από το προανακριτικό υλικό που κατέχω, προκύπτει ότι αν κάτι ήταν ύποπτο αυτό ήταν η δίωξή τους! Επειδή ανεξαρτήτως της επικύρωσης της απόφασής τους από όλες τις μετέπειτα βαθμίδες της δικαιοσύνης, οι ερωτήσεις που τέθηκαν στις δικαστές κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες. Σε μια μάλιστα από αυτές εμφανίζεται ο ερωτών τους μάρτυρες κατηγορίας εισαγγελέας, να υιοθετεί ψευδή ως ανύπαρκτα γεγονότα προκειμένου αυτοί να καθοδηγηθούν σε απαντήσεις βολικές για την στοιχειοθέτηση κατηγοριών εναντίον τους..

Και το κερασάκι. Οι συγκεκριμένοι αδελφοί, ο ένας μάλιστα είναι γιατρός, εισέβαλαν ως επιχειρηματίες στο ναρκοπέδιο των πετρελαιοειδών που άπαντες γνωρίζουν ότι αυτό στην Βόρεια Ελλάδα ελέγχεται απολύτως από τα τρία και όχι δύο ΜΜΜ εκ των οποίων το ένα παραπέμπει σε πολιτικό κατά καιρούς ευρύτατων εξουσιών αλλά όχι και ήθους από τους υπονομευτές του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου το 1996 στα Σκόπια..

Προσοχή. Το ότι οι αδελφοί δεν ήταν λουλούδια είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Αποδεικνύεται ωστόσο και ότι η δικαιοσύνη δεν είναι κήπος. Αλάνα μοιάζει που όποιος ελέγχει την οικονομική και πολιτική εξουσία την τσαλαπατά. Όσο για τις συγκεκριμένες δικαστίνες, σύσσωμος ο δικηγορικός κλάδος τις χαρακτήρισε διαμάντια. Που όμως στο εξής θα λάμπουν δια της απουσίας τους γιατί εξαναγκάσθηκαν να παραιτηθούν..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος