Το Ιράν απειλεί ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – Oι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου

 
Νέες προειδοποιήσεις για αντιποινα στο πυραυλικό χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό εκτοξεύει η Τεχεράνη. Την Τρίτη ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι η παρουσία Ισραηλινών στα ΗΑΕ αντιμετωπίζεται ως «απειλή» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλιρεζά Τανγκσιρί δήλωσε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA: «Δεν αφήνουμε αναπάντητα τα πλήγματα που δεχόμαστε, αλλά δεν ενεργούμε βεβιασμένα στα αντίποινά μας».

«Μπορούμε να κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ, αλλά δεν τον κάνουμε. Ωστόσο, αν ο εχθρός έρθει να μας αναστατώσει, θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας» πρόσθεσε.

Περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ. Κατά μέσον όρο 20,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών περνούσαν καθημερινά ττο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Vortexa.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις τρεις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (2020), μολονότι το Αμπού Ντάμπι διατηρεί επίσης διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.

«Γνωρίζουμε ότι δεν έφεραν τους Σιωνιστές στα ΗΑΕ για οικονομικούς σκοπούς, αλλά για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας. Είναι απειλή για εμάς» υπογράμμισε ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.