Η Γιούροβα «στρίμωξε» τον Μητσοτάκη!


 Μπορεί να χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, όμως η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα δεν χαρίστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου τού έθεσε όλα τα ζητήματα του κράτους δικαίου για τα οποία ελέγχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις ελληνικές Αρχές, επεσήμανε τα τέσσερα ζητήματα για τα οποία ελέγχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή τη Δικαιοσύνη, την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και συνολικά το σύστημα θεσμικών ελέγχων.

«Θα μιλήσω σήμερα με την ειδική ομάδα σας για τα μέσα ενημέρωσης, για να καταλάβω τι έχει γίνει για την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω πώς θα εφαρμοστούν καλύτερα οι νέοι κανόνες για την προστασία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα» είπε, ενώ, αναφορικά με το Predator και τα συστήματα παρακολούθησης με spyware, υπογράμμισε: «Θα συμπεριλάβουμε τη χρήση του λογισμικού spyware στα κράτη-μέλη στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Θα εκδώσουμε νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη χρήση του spyware από την πλευρά των δημόσιων Αρχών, αλλά και των ιδιωτικών φορέων».

Οπως επεσήμανε, αυτά τα τέσσερα θέματα που καλύπτονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου «είναι ουσιώδη για τα δημοκρατικά μας συστήματα και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύνολο παραγόντων ή πεδίων που θα θέλαμε να δούμε να λειτουργούν καλά σε όλα τα κράτη-μέλη».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Λαμβάνουμε πάντοτε ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και προσπαθούμε να συμμορφωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε και ανέφερε: «Οι ομάδες μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των ζητημάτων που έχετε θέσει και να διασφαλίσουν ότι θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό».