Περισσότεροι από 75.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

 
Η ρύθμιση από την κυβέρνηση για την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης για όσους εργάζονται αποκάλυψε μια πικρή αλήθεια για την οικονομική κατάσταση των απομάχων της εργασίας, ότι πολλοί από αυτούς, περισσότεροι από 75.000 άτομα, συνεχίζουν να εργάζονται, προκειμένου να ενισχύσουν τις πενιχρές συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ύστερα από δεκαετίες εργασίας και καταβολής εισφορών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν είδε, πάντως, κάτι προβληματικό σε αυτό: «Παρότι είμαστε μια χώρα στην οποία ακόμα η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στενότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη θα ήθελαν να εργαστούν».

Πάνος Τσακλόγλου

Εξηγώντας το νομοθετικό πλαίσιο, είπε: «Αυτό που ίσχυε παλαιότερα ήταν ότι, αν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ουσιαστικά έχανε το 30% της σύνταξής του (60% με τον νόμο Κατρούγκαλου). Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων καταβάλλεται χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 36.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που είχαμε πριν από την αλλαγή του νόμου, ήδη στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί σχεδόν 75.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά τους συνταξιούχους να βελτιώσουν το εισόδημά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων προσαυξάνουν τις μελλοντικές τους συντάξεις, όταν διακόψουν την εργασία τους, όμως η παρακράτηση του 10% στο εισόδημά τους δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που εργατολόγοι όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στο επίδομα μητρότητας: «Ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας είναι να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να κάνουν παιδιά να έχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών, συμφιλιώνοντας την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για εννέα μήνες στον κατώτατο μισθό, δηλαδή στα 830 ευρώ. Στην προηγούμενη θητεία είχαμε επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του επιδόματος για μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες. Επιπρόσθετα, λάβαμε μια σειρά μέτρων, όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, οι νταντάδες της γειτονιάς αλλά και η στεγαστική πολιτική που επαναφέραμε για να στηρίξουμε ιδίως τα νέα ζευγάρια».