Κυριάκο, τους χάσαμε και αυτούς...


 Οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. χειροκρότησαν θερμά τον Καραμανλή στη Βουλή, όπως χειροκρότησαν και τον Μητσοτάκη. Κέρδισαν άξια μια θέση στο κάδρο των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη. Αντί για αυτογκόλ, μπήκαν οι ίδιοι με την μπάλα στο τέρμα...

Είναι πραγματικά για γέλια (ίσως και για κλάματα) να έχεις χάσει πολιτικά την μπάλα με τα Τέμπη, λόγω αλαζονείας, λάθος χειρισμών και εκτιμήσεων, κ.λπ., να κατηγορείς έναν ολόκληρο όμιλο ΜΜΕ ότι σε πολεμάει, να μιλάς για «συμφέροντα» αναφερόμενος στον Βαγγέλη Μαρινάκη και ξαφνικά να προκύπτει ότι οι πιο στενοί σου συνεργάτες έπιναν «ποτάρες» στο σπίτι του επιχειρηματία. Πώς το πάθατε αυτό το κάζο βρε παιδιά; Γι’ αυτό και εξαναγκάστηκαν χθες σε παραίτηση οι δύο υπουργοί, αφού έπρεπε «να σωθεί ο μεγάλος» που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τις φαιδρότητες για τα «συμφέροντα», τα οποία μάλιστα τον... πολεμούν κιόλας. Βέβαια αυτά συνήθως τα φαντάζεσαι ή με πολλή τσικουδιά ή με πολύ Βελόπουλο. Ο οποίος Βελόπουλος τους πήρε στο ψιλό χθες στη Βουλή και έλεγε ότι «αν πήγαινε ο Μάκης (Βορίδης) να το καταλάβω, είναι χρόνια φίλοι (με τον Μαρινάκη), αλλά οι άλλοι δύο;».

Εξιστορώ σύντομα τι έγινε: Την Τετάρτη το ieidiseis.gr περιγράφει με ένα γλαφυρό κείμενο (σ.σ. δυστυχώς για λόγους δεοντολογίας δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τον ταλαντούχο συγγραφέα που άναψε φωτιές) ότι ο μέχρι χθες υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου πήγαν στο σπίτι του Μαρινάκη στο Παλαιό Ψυχικό, όπου φέρονται να έκατσαν περίπου πέντε ώρες, καπνίζοντας πούρα και πίνοντας κρασιά και ουίσκι. Σημειώνω ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης ήταν απολύτως ενήμερος και είχε δώσει το πράσινο φως για τη «μεσολάβηση», μετά την ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης – Μαρινάκη λόγω της αποκάλυψης του «Βήματος» για τη «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών.

Ο Ανδρουλάκης το πιάνει κατευθείαν (στον ΣΥΡΙΖΑ άργησαν μια ημέρα) και αρχίζει τις ερωτήσεις την Τετάρτη στη Βουλή. Πήγατε βρε παιδιά για «ποτάρες με τα συμφέροντα»; Την πάπια οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ουγκάγκα-μπουμ-μπουμ, που θα έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν. Και να σου ο Μάκης Βορίδης το πρωί της Πέμπτης που αρχίζει να κελαηδάει στον ΣΚΑΪ: «Ηταν κοινωνική συνάντηση, ήταν και άλλα δέκα άτομα, ο άνθρωπος έχει τη γιορτή του και έχει μαζέψει τους φίλους του». Μας έκανε μάλιστα και παρατήρηση ότι κάνουμε πολιτικό ζήτημα μια κοινωνική συνάντηση. Τι άλλαξε, υπουργέ μου, μερικές ώρες μετά που οι δύο παραιτήθηκαν γιατί, λέει, «η κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα»; Κακός σύμβουλος ο πανικός στο πρωθυπουργικό γραφείο…
Οι παραιτήσεις αυτές συνιστούν ένα προσωπικό πολιτικό πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρα από την αποψίλωση του επιτελείου του. Πρόκειται για δεύτερη περίπτωση μέσα σε 1,5 χρόνο που εξαναγκάζει σε παραίτηση τους πιο στενούς του συνεργάτες για να σωθεί ο ίδιος. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2022 με το σκάνδαλο των υποκλοπών παραιτήθηκε ο ανιψιός και διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης. Τώρα παραιτήθηκε ο διάδοχος του Δημητριάδη, Γ. Μπρατάκος, και ο Παπασταύρου που είχε ενταχθεί στον πολύ στενό πυρήνα του «επιτελικού κράτους», το οποίο ξηλώνεται και πάλι. Ευτυχώς έμεινε ο Βορίδης να δίνει μάχη στη Βουλή, ο Σκέρτσος με τα excel του και ο Πατέλης με τις επενδύσεις του. Μέχρι να πάνε και εκείνοι για «ποτάρες» σε λάθος σπίτι ή αν κρίνει ο «μεγάλος» ότι πρέπει να τους θυσιάσει και αυτούς.

Αναρωτιέμαι αν η υπόθεση των Τεμπών θα έχει και άλλες πολιτικές «ανθρωποθυσίες», γιατί η πίεση στο πρόσωπο του Καραμανλή είναι μεγάλη, κάτι που καταλαβαίνουν αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές και όχι μόνο όσοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια. Αλλωστε ο Αντώνης Παπαργύρης της GPO εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι σε πολύ δύσκολη και αμήχανη θέση, γιατί υποτίμησε το ζήτημα των Τεμπών και θεώρησε λανθασμένα ότι έχει κλείσει. «Η κυβέρνηση συνεχίζει και κάνει ένα λάθος. Θεωρεί ότι όλο αυτό το πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι υποκινούμενο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν ισχύει επ’ ουδενί», σημείωσε (ΕΡΑ) και προειδοποίησε ότι παρατηρείται ασυνήθιστη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα. Οπότε μήπως έχουμε τίποτα εκπλήξεις στις ευρωεκλογές, θα συμπλήρωνα εγώ.

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr