Τέμπη: Μπαράζ υπουργικής προκλητικότητας...

 
...παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις.

Φάμελλος: Ούτε συναίσθηση, ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης...
Δίνουν τα «ρέστα» τους σήμερα ορισμένοι υπουργοί προκειμένου να υπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ βοούν οι αποκαλύψεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.


Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης με... προκλητικές εκφράσεις για το «μπάζωμα» στα Τέμπη εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Για φαντάσου. Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους - έχει γκρεμούς εκεί. Όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως μας κατηγορείτε, ανταποκρίθηκε τον Ιούλιο του ‘23 στο αίτημα των ανακριτών και έφερε καταπείγουσα διάταξη για να μπορέσουν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες».

Ο κ. Φλωρίδης έστρεψε αρχικά τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «χρειάστηκε να υπάρξει ένα σήμα από κάπου εξωθεσμικά για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας».

«Δεν περιμένατε ούτε να περάσει μια μέρα μετά από κυριακάτικο δημοσίευμα για να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι», είπε ακόμα, με αφορμή την αποκάλυψη του «Βήματος» για «μονταζιέρα» στις συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς.

Επίθεση έκανε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή ειδικά την πρόταση για εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει σχέση με την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία που ξεκινάει από το 1974 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η άποψη ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές δεν είναι ξεκάρφωτη μόνο από τον αρχηγό της. Την ακολούθησε και ο κ. Φαραντούρης που κάλεσε σε επέμβαση ξένων δυνάμεων, καλώντας την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την κυβέρνηση».


Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επένδυσε στη γραμμή περί ανθρώπινου λάθους που οδήγησαν στην τραγωδία, εξήρε το έργο της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή και είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει στοχοποίηση χωρίς στοιχεία. Δεν δίστασε να ισχυριστεί πως «η κυβέρνηση επιχείρησε πλήρη διαφάνεια» της τραγωδίας και πως δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός (αναφερόμενος στον σταθμάρχη) ανέφερε πως δεν έγινε αυτόματη χάραξη της πορείας των τρένων, δεν υπήρξε τοποθέτηση κλειδιών, ενώ έφτασε στο σημείο να επαναλάβει τα περί «τοπικής αυτοδιοίκησης». Αφού συμπέρανε πως υπήρξε μια σειρά από σφάλματα, ισχυρίστηκε πως υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας με πολλές δικλείδες και πως «λειτουργούσαν όλα τα συστήματα».  

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη αντέδρασε ταχύτητα και εστίασε στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων (που καθόρισε ο ίδιος), υποστηρίζοντας πως αυτή απέδωσε «τις ευθύνες που αναλογούσαν σε όλα τα κεφάλαια» - αν και είναι γνωστό πως η εν λόγω Επιτροπή δεν ασχολήθηκε καθόλου με την έκρηξη που έλαβε χώρα μετά τη σύγκρουση.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξόργισε όταν ανέφερε πως έγινε «εκτεταμένος», κοινοβουλευτικός έλεγχος («και την προηγούμενη περίοδο και την τρέχουσα»), υπερασπιζόμενος μάλιστα το έργο της Εξεταστικής, η οποία –όπως είπε– «επιτέλεσε το έργο της» σύμφωνα με τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής.

Βεβαίως, ο υπουργός δεν παρέλειψε να κουνήσει ξανά το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, επιχειρώντας να βάλει και τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο των ευθυνών.

Από κοντά και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ακούγονται κατηγορίες και βαριές κουβέντες περί εγκληματιών, περί δολοφόνων, που νομίζω ότι αυτή δεν είναι απάντηση στα ποσοστά σας αν αυτό επιζητάτε».

«Δεν τιμάει κανέναν αυτό. Η δικαίωση δεν θα σβήσει τον πόνο, το τραύμα για την απώλεια των ανθρώπων αλλά θα αποκαταστήσει σε ένα βαθμό την χαμένη εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που δεκαετίες δεν λειτουργεί σωστά, με ευθύνη και του πολιτικού συστήματος. 'Άρα η δικαίωση μέσα από αυτόν τον τρόπο και δρόμο που έχετε διαλέξει δεν θα βρεθεί. Το αντίθετο. Και προσέχετε την ευθύνη την έχουν όλοι. Την έχει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται» είπε και κατηγόρησε τα κόμματα, που συνυπέγραψαν την πρόταση ότι θέλουν να μεταθέσουν στο σύνολο της την ευθύνη για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί σε μια κυβέρνηση.

Το νέο αφήγημα

Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης το πρωί στον ΣΚΑΪ, ότι ο ανακριτής δεν είχε πρόσβαση επειδή δεν του… το επέτρεπε ο νόμος. Δήλωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του ήρθε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι «ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σταθμάρχη και οδηγών) διότι δεν του επιτρέπει ο νόμος. Διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο από παλιά, παρά μόνο για τα αεροπορικά δυστυχήματα. Όταν παίρνω το μήνυμα αυτό, πάω στον Πρωθυπουργό και του λέω: “εδώ πρέπει να πάμε κατεπείγουσα διάταξη για να επιτρέψουμε στον ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες”. Η εντολή του είναι “πήγαινέ την αύριο”. Για το αν η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει και τι θέλει».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».

Φάμελλος: Ούτε συναίσθηση, ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης

«Σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος... Πιο ακροδεξιός από τον κύριο Βορίδη έχει καταντήσει».
Δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ο υπουργός είχε εξοργίσει από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο έγκλημα των Τεμπών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα».

«Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και μας περιέγραψαν πώς έψαχναν εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα να βρουν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών ή των συγγενών τους, εκεί που μεταφέρθηκαν με τα μπάζα μαζί, τα υπολείμματα του δυστυχήματος. Δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κύριος Φλωρίδης. Έφτασε στο σημείο ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Πιο ακροδεξιός από τον κύριο Βορίδη έχει καταντήσει» σχολίασε καυστικά ο κ. Φάμελλος, αναφερόμενος στον υπουργό. 


Πρόσθεσε με σαφήνεια ότι «την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της ελληνικής δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της κυβέρνησης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος διατύπωσε παράλληλα σειρά ερωτημάτων με αποδέκτη τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ενόψει της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Μεταφορών. Μεταξύ άλλων προκάλεσε εκ των προτέρων τον κ. Καραμανλή να απαντήσει γιατί αγνόησε τις έγγραφες προειδοποιήσεις του κ. Σπηλιόπουλου, πρώην πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ, του κ. Τσαλίδη, πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής ETCS και το εξωδίκου των μηχανοδηγών. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απαντά για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας αλλά και για τη μονταζιέρα των συνομιλιών του σταθμάρχη.

efsyn.gr