Πουλάει τρέλα η Ασημακοπούλου!

 
Την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα ασχολείται με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με μπόλικη δόση κουτοπονηριάς, επιχείρησε χθες να κατευνάσει τους απόδημους Ελληνες προωθώντας μέσω e-mail μια απάντηση για την κλοπή και αξιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Στη μακροσκελή επιστολή της άλλαξε τακτική και από την περισυλλογή των στοιχείων από την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο «κάρφωσε» τον γαλάζιο αυτοφωράκια, πρώην γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει φορτωθεί το μέγα σκάνδαλο.

Στην επιστολή της, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, για ακόμα μία φορά αρνείται να ζητήσει συγνώμη απ’ όσους υπέκλεψε τα στοιχεία τους, δείχνοντας πως η έπαρση και η αλαζονεία έχει τυφλώσει αυτή την κυβέρνηση. Επίσης, επικαλείται το δικαίωμα περί ελευθερίας της έκφρασης και διάδοσης ιδεών, που είναι κατοχυρωμένο σε Διεθνείς Συνθήκες και στο ελληνικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και της συνταγματικής αποστολής των πολιτικών κομμάτων. Αυτό, μάλιστα, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως εκφράζει την ειλικρινή της λύπη, τονίζοντας την ανάγκη «να εκλείψουν οι όποιες ανησυχίες σας για την ασφάλεια των δεδομένων σας».

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν αναπάντητα, καθώς, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος των απόδημων Ελλήνων Βασίλης Σωτηρόπουλος, με την απάντηση αυτή δεν εξηγείται για ποιον λόγο η ευρωβουλευτής δεν ενημέρωσε τα υποκείμενα των δεδομένων εντός μηνός από τη συλλογή τους για μια σειρά από πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες και η προέλευσή τους, όπως ξεκάθαρα ορίζει το άρθρο 14 παρ. 3 εδάφιο α΄ του GDPR ότι είχε την υποχρέωση να πράξει. Επίσης, δεν διευκρινίζει με ποια νομική βάση απέκτησε τα εν λόγω δεδομένα από το στέλεχος της Ν.Δ. κι όχι στο πλαίσιο της εκλογικής νομοθεσίας (που δεν επιτρέπει βεβαίως τη διάθεση e-mails) από το υπουργείο Εσωτερικών με όρους που προβλέπονται κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο κι όχι πριν από αυτήν.