Σαξές στόρι λοιπόν η ελληνική οικονομία αλλά για ποιους; ...

 
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους υψηλότερους, από την υπόλοιπη Ευρώπη, ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα με το ελληνικό «σαξές στόρι». 

Το πρώτο... φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, που δείχνει ποιος κέρδισε από αυτή την ανάπτυξη. Ενώ τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 35 ολόκληρες μονάδες, σε σχέση με το 2019, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 13,6. 
Αν όμως συνυπολογίσουμε και τον υψηλό πληθωρισμό, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. 
Και όχι, για τον πληθωρισμό δεν φταίει ο Πούτιν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αύξηση των κερδών στην Ελλάδα ευθύνεται για πάνω από το 50% του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη! 
Ενώ σε όλη την Ευρώπη οι μισθοί και τα κέρδη συμβαδίζουν, στην Ελλάδα αποκλίνουν δραστικά, υπέρ των κερδών.
Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα καρτέλ – στην ενέργεια, στα διυλιστήρια, στα σουπερμάρκετ, στις πολυεθνικές τροφίμων – για να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών. 
Κατά καιρούς βάζει και κανένα πρόστιμο για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Και το γράφημα απεικονίζει μόνο τα δηλωμένα κέρδη που είναι κλάσμα των πραγματικών.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι στο πού οφείλεται αυτή η ανάπτυξη. Σε δύο, κατά βάση, τομείς: στον τουρισμό και το real estate, που συνδέονται μεταξύ τους. 
Οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται κάθε χρόνο συμπαρασύροντας και τα έσοδα από τον τουρισμό, παρότι η μέση καταναλωτική δαπάνη ανά τουρίστα μειώνεται. 
Αυτή η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, γνωστές και ως «ολλανδική ασθένεια».
Ουσιαστικά, γίνεται σε βάρος όλων των υπολοίπων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ιδίως της βιομηχανίας και του τουρισμού που συρρικνώνονται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. 
Έτσι, η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 88,6%, μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Επιπλέον, για να καλυφτεί η ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μικροί και μεγάλοι, τα έχουν κάνει Airbnb. Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο rooms to let, που ενισχύεται και από την golden visa. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα για έναν μέσο εργαζόμενο. Για αγορά σπιτιού δεν το συζητάμε καν. 
Ο Μητσοτάκης κομπάζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ μεικτά – 700 καθαρά, όταν αυτός ο μισθός δεν φτάνει πλέον ούτε για το ενοίκιο ενός διαμερίσματος 30ετίας στην Αθήνα. 
Σαξές στόρι λοιπόν η ελληνική οικονομία αλλά για ποιους; Για το 1/3 του πληθυσμού που κερδίζει αποκλειστικά, είτε γιατί είναι ιδιοκτήτες κάθε είδους ή γιατί βρίσκονται κοντά στην εξουσία και εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρήματα που είναι τα μόνα που «επενδύονται» στην Ελλάδα. 
Αυτοί θα συνεχίζουν να ψηφίζουν Μητσοτάκη όσα predator και αν αποκαλυφθούν, όσα τρένα και αν συγκρουστούν, όσες φορές και αν καεί ή πνιγεί η Ελλάδα.
Οι υπόλοιποι – τα 2/3 – αν δεν θέλουν να μεταναστεύσουν, μπορούν να γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης και να πεθαίνουν αθόρυβα στα διαλυμένα νοσοκομεία, αν δεν έχουν να πληρώσουν τα απογευματινά χειρουργεία του Άδωνι.
Αλλά, όπως θυμίζει ξανά και ξανά η κυβέρνηση, δεν μπορούν να διαμαρτύρονται. Γιατί; Γιατί 41%.