Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Το χρονικό της παραίτησης της… «αθώας» Άννας-Μισέλ

 
Σάλο, αλλά και μαζικές παραιτήσεις έχει προκαλέσει η απόσυρση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών στη σκιά του σκανδάλου της διαρροής προσωπικών email αποδήμων.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, όταν απόδημοι Έλληνες κατηγόρησαν την ευρωβουλευτή της ΝΔ έχει πάρει τους εκλογικούς καταλόγους μαζί με προσωπικά τους δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών κατά παράβαση της νομοθεσίας που επιτρέπει την παράδοση εκλογικών καταλόγων σε κόμματα και υποψήφιους αλλά έχει εξαίρεση για τα προσωπικά δεδομένα.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και την εμπλοκή της δικαιοσύνης στη διερεύνηση της υπόθεσης, η ίδια υπστήριξε πως τα ονόματα τα μάζεψε μόνη της τα τελευταία 5 χρόνια.

«100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018» είχε γράψει σε ανάρτηση της. Κατηγορούσε τότε φυσικά την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποια κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι αυτό που έκανα εγώ έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, δεν έχει». Προσπάθησε δηλαδή να εφαρμόσει την δοκιμασμένη κυβερνητική συνταγή της… «σκευωρίας» σε βάρος της.

Μόνο που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Το μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με πολύ άβολο τρόπο στην υπόθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να παίρνει αποστάσεις ήδη από τις 4 Μαρτίου δηλώνοντας ότι «εμείς δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών ή των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ασχέτως αν είμαστε στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κόμμα. Εγώ, λοιπόν, ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σας μεταφέρω την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό για το οποίο είναι υποχρεωμένος ν’ απαντήσει ένας κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δηλαδή για το τι έκανε η Κυβέρνηση. Η κυρία Ασημακοπούλου, ως ευρωβουλευτής, έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις. Από κει και πέρα, η κάθε υπόθεση στην οποία υπάρχουν καταγγελίες περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση, αλίμονο, ελέγχεται από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, εν προκειμένω την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».


Για την υπόθεση παρενέβησαν εκκινώντας ξεχωριστές έρευνες τόσο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ στη συνέχεια, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το μέγαρο Μαξίμου διεξάγει τη δική του έρευνα.


Η πρώτη ένδειξη ότι η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρείται πλέον «βαρίδι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η απουσία της από την «οικογενειακή φωτογραφία» με τον πρωθυπουργό κατά το πρόσφτατο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον χώρο του συνεδρίου.


«Ντόμινο παραιτήσεων για την Ασημακοπούλου

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη μάχη των ευρωεκλογών δηλώνοντας «στρατιώτης της παράταξης». «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», δήλωσε η απερχόμενη ευρωβουλευτής.


Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε «κύμα» παραιτήσεων, καθώς παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» της διαρροής, ενώ όλα δείχνουν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί και η αποπομπή του γνωστού από τις εμπρηστικές του αναρτήσεις στο twitter, γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου.


Ο τελευταίος, που φέρεται να είναι και το πρόσωπο που έδωσε τις λίστες με τα emails στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε το θράσος τις προηγούμενες ημέρες να κάνει αναρτήσεις υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ και η Άννα Μισέλ δέχεται μια άδικη επίθεση».


Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος μάλιστα μέσα από παρεμβάσεις και αναδημοσιεύσεις στο X δικαιολογούσε τη στάση της κ. Ασημακοπούλου. Είναι ενδεικτικό ότι έκανε αναδημοσίευση (1/3), η οποία έλεγε ότι «χτυπάτε την Άννα Ασημακοπούλου για την πατριωτική της στάση στο ευρωκοινοβούλιο με ψέματα και συκοφαντίες. Όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να πάρουν ψηφιακά αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων».


Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δείχνουν ένα γενικευμένο σχέδιο διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών. Συνεπώς, οι παραιτήσεις δεν αρκούν για να «ξεπλύνουν» το μέγεθος του σκανδάλου. Πλέον τις απαντήσεις οφείλει να δώσει επισήμως η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.


Σημειώνεται πως ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει παραδεχτεί ότι τα email παραδόθηκαν στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο, διαμέσου του κ. Σταυριανουδάκη.


Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες απευθείας στη Νίκη Κεραμέως. «Τι ανακάλυψε το Μαξίμου, αλλά δεν το λέει; Τι έχει να παρουσιάσει η κ. Κεραμέως, η οποία σιωπούσε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου; Η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Έχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;» είναι τα ερωτήματα που απευθύνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.


Και το ΠΑΣΟΚ ωστόσο με ανακοίνωσή του ζητά την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.