Μπλόκο ΝΔ στην ΚΕΔΕ για Δούκα και «αντάρτες»...

0


 Αλλη μια φορά πίσω από θεσμικές αλλαγές που επιφέρει το Μαξίμου κρύβεται ο… πελατειακός κυνισμός. Αυτό τον κανόνα υπηρετούν οι τροποποιήσεις στη διαδικασία εκλογής των κορυφαίων οργάνων των δήμων της χώρας. Τις πραγματοποίησε μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να θωρακίσει κατά το... δυνατόν τους «γαλάζιους», φιλοδοξώντας να επικρατήσουν οι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ αυτοδιοικητικοί. 


Οχι τυχαία, καθώς μια πολύπλοκη μάχη με προεκτάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις περιφερειακές ενώσεις δήμων (ΠΕΔ) και κυρίως της κάλπης για την ανάδειξη προέδρου και ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Από τη μια έχει αναθερμανθεί η προσπάθεια διαμόρφωσης «αντιμητσοτακικών» συμμαχιών στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ως τις παρυφές του φιλελεύθερου κέντρου μετά την εκλογή του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα ως δημάρχου Αθηναίων με τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. 

Μάλιστα οι ζυμώσεις διαπερνούν οριζόντια αυτοδιοικητικά στελέχη και αιρετούς σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένο ότι ο Χ. Δούκας αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα του δημάρχου Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου που έχει πάρει το επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ, ενώ μειώνεται η πιθανότητα να μπουν στην εκλογική κούρσα δήμαρχοι όπως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ή ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κλείσει ρήγματα που άνοιξαν στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν «γαλάζιοι αντάρτες» κατάφεραν να εκλεγούν δήμαρχοι απέναντι σε εκλεκτούς της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλοι, αν και με συντηρητικές καταβολές, κατίσχυσαν αποφεύγοντας να χρωματιστούν στα γαλάζια.

Θεσμικές αλλαγές 

Ετσι το Μαξίμου, με θεσμικές τροποποιήσεις στην εκλογική διαδικασία για τις ΠΕΔ, επιχειρεί να βάλει φρένο σε «γαλάζιους ανεξάρτητους» αλλά και να κόψει τη δυνατότητα να αποκτήσουν έδρα στην ΚΕΔΕ εκπρόσωποι αριστερών σχημάτων και προερχόμενοι από την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ. 

Παράλληλα, επιδιώκει να ενισχύσει κατά μία έως δύο έδρες τη «γαλάζια» εκπροσώπηση στην ΚΕΔΕ, με βάση ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 από τους 337 δήμους βγήκαν δήμαρχοι της ΝΔ σε περίπου 200 (ατύπως μπορεί και να είναι 210-220). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να χωνέψει ότι παρά τη «γαλάζια» επικράτηση έχει χάσει πέρα από την Αθήνα σχεδόν το σύνολο των πρωτευουσών στις περιφέρειες: Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, Γιάννενα κ.λπ.

Επιπλέον η κυβέρνηση μετράει και τις έντονες διεργασίες στην αντίπερα όχθη. Αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχουσα την Ανοιχτή Πόλη στον Δήμο Αθηναίων και κυρίως τον επικεφαλής της Κώστα Ζαχαριάδη, βρίσκονται σε επαφή με τον Χ. Δούκα και δίνουν αγώνα να αλλάξει ο συσχετισμός στην ΚΕΔΕ και προοπτικά στο κεντρικό πολιτικό αφήγημα. 

Η λογική που επικρατεί είναι ο Χ. Δούκας να τεθεί επικεφαλής ενός «ανεξάρτητου» αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου που θα περιλαμβάνει αιρετούς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 100 οι δήμαρχοι που θα στηρίξουν ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)