Διόλου τυχαία...

0

 
Τα ρεπορτάζ για τις απρόσμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού στις γειτονιές της Αθήνας θα μπορούσαν να προκαλούν απλώς θυμηδία αν δεν αποτύπωναν αμείλικτες αντιφάσεις με την πραγματική ζωή. Τη μία μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την οικία νεαρού ζευγαριού στο Γαλάτσι που επωφελήθηκε από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και όλως τυχαίως προ εξαμήνου είχε ευνοηθεί από άλλες πτυχές του κυβερνητικού έργου, όπως αποκάλυψε... το ίδιο νεανικό ζευγάρι συμμετέχοντας σε κυβερνητική εκδήλωση. Δύο μέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός «σκόνταψε» στην Αγία Παρασκευή πάνω σε πολίτη που τον ευχαρίστησε -εκ συμπτώσεως- κι εκείνος για το σπίτι του, το οποίο διασώθηκε λόγω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όλως τυχαίως, ο ευγνώμων πολίτης κουβαλούσε πάνω του και τα έγγραφα του εξωδικαστικού, τα οποία επέδειξε περιχαρής στον πρωθυπουργό.

Η σκληρή πραγματικότητα έρχεται ωστόσο να ακυρώσει τα χαμόγελα των λίγων έως και ελάχιστων πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να ευεργετηθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί που τελεσφόρησαν την τελευταία πενταετία υπερβαίνουν οριακά τους 10.000 και αφορούν μόλις το 3% των μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Το κεντρικό θέμα της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής είναι καταλυτικό σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω από το κοινωνικό πρόβλημα πλέον της στέγης, ιδιαίτερα στο πεδίο των πλειστηριασμών ακινήτων. Τα στοιχεία δεν χρήζουν καν δεύτερης ανάγνωσης: Μέσα στη διετία 2022-2023 συντελέστηκε η μεγάλη λεηλασία της ακίνητης περιουσίας, καθώς έγιναν 96.546 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.976 αφορούσαν κατοικίες. Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της κυβέρνησης e-auction έχουν αναρτηθεί συνολικά 230.890 πλειστηριασμοί.
Η εικόνα αυτή προοιωνίζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, με πραγματικούς ωφελημένους τις τράπεζες, τα funds και τους servicers, τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν συναντά... τυχαία στις πλατείες των γειτονιών, αλλά σε διεθνή φόρουμ, όπως αυτά του Νταβός και της JP Morgan…

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)