Αλβανοί κρατούμενοι επιστρέφουν στη χώρα τους για τη μείωση της... φορολογίας της Αγγλίας

Ανώνυμος

 Διακόσιοι Αλβανοί κρατούμενοι, που κρατούνται στις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας, αναμένεται να μεταφερθούν στις φυλακές της χώρας τους, με αντάλλαγμα τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον εκσυγχρονισμό του αλβανικού σωφρονιστικού συστήματος.

Ειδικότερα, η εν λόγω ρύθμιση αφορά κρατούμενους, που εκτίουν ποινές τεσσάρων ετών ή περισσότερο, όπου θα εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κίνηση αυτή, αποτελεί μία προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει το κόστος των κρατουμένων για τους φορολογούμενους γιατί αυτή τη στιγμή η διαμονή κάθε κρατουμένου στην Αγγλία και την Ουαλία κοστίζει σχεδόν 40.000 λίρες ετησίως

Έως τις 31 Μαρτίου 2023, υπήρχαν 1.393 Αλβανοί αλλοδαποί παραβάτες σε φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τα τελευταία 3 χρόνια 10.000 αλλοδαποί παραβάτες από όλο τον κόσμο απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα καταγωγής τους. Η πλειονότητα έχει απελαθεί μέσω άλλων συστημάτων, όπως το Πρόγραμμα Πρόωρης Απομάκρυνσης, το οποίο επιτρέπει στους παραβάτες να απελαθούν πριν από τη λήξη της ποινής φυλάκισης τους και να εκτίσουν το υπόλοιπο στο εξωτερικό.

«Είμαι ευγνώμων στον Αλβανό ομόλογο μου, κ. Ulsi Manja, για τις προσπάθειές του να διαμορφώσει την αυξανόμενη εταιρική μας σχέση σε θέματα δικαιοσύνης. Οι πολίτες περιμένουν οι ξένοι εγκληματίες να εκτίουν τις ποινές τους στο εξωτερικό – όχι στις φυλακές μας σε βάρος των φορολογουμένων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Alex Chalk KC.

«Αυτή η νέα συμφωνία καταδεικνύει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας. Κάθε Αλβανός κατάδικος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή στην Αλβανία, κοντά στις οικογένειες τους», δήλωσε ο Ulsi Manja, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας.

Μέσω της συμφωνίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα παράσχει υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αλβανικού σωφρονιστικού συστήματος, για να διασφαλίσει ότι έχουν την ικανότητα να κρατήσουν αυτούς τους κρατούμενους. Αυτές οι βελτιώσεις θα επιταχύνουν επίσης τις μελλοντικές μεταφορές.

Η συμφωνία, αξίζει να σημειωθεί ότι βασίζεται σε προηγούμενη. Σύμφωνα με αυτή, τους απαγορεύεται επίσης να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, η συμφωνία αναμένεται να απελευθερώσει μεγάλο μέρος της χωρητικότητας των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία, επιταχύνοντας την απομάκρυνση αλλοδαπών παραβατών. Μεταξύ 27 Απριλίου 2021 και 27 Απριλίου 2023, η

κυβέρνηση επαναπάτρισε 112 καταδικασμένους αλλοδαπούς παραβάτες βάσει Συμφωνιών Μεταφοράς Κρατουμένων. Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό κρατουμένων που απομακρύνονται ετησίως.

cnn.gr