Θρίλερ στο Παρίσι με τη σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία για κατασκοπεία υπέρ του Πούτιν

0

 
Άσχημες μνήμες από το -όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν ξύπνησε σε κάποιους η σύλληψη του 59χρονου ιδρυτή και προέδρου του ευρωπαϊκού ομίλου εταιριών Aratos Νίκου Μπογονικολού, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από τις αμερικανικές Αρχές, καθώς φέρεται ότι βοηθούσε τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες!

Παράγοντες της Ολυμπιάδας Πατρών, οι οποίοι έζησαν στο «πετσί» τους τα θλιβερά επακόλουθα από τις οικονομικές αποφάσεις που έλαβε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας ως ιδιοκτήτης της ομάδας, συνεχίζουν να μην τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα για τον «πρωταγωνιστή» του κατασκοπευτικού θρίλερ με ελληνικό «χρώμα» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλώνοντας ότι δεν έπεσαν από τα σύννεφα μόλις πληροφορήθηκαν τα μαντάτα για τη σύλληψή του.Κακοδιαχείριση

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο προπονητής βόλεϊ στην Ολυμπιάδα Πατρών Ντίνος Τζουβέκας, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην ομάδα όταν ο Πατρινός επιχειρηματίας την είχε ήδη εγκαταλείψει.

«Είμαι χρόνια προπονητής βόλεϊ στην Ολυμπιάδα, αλλά όταν ήταν ο κ. Μπογονικολός πρόεδρος της ομάδας εγώ ήμουν παίκτης στην Παναχαϊκή. Εκείνο το διάστημα η ομάδα ήταν στην Α1 και μετά, όταν παρουσιάστηκαν όλες αυτές οι οικονομικές δυσκολίες, ο κ. Μπογονικολός παράτησε την ομάδα, με αποκορύφωμα η ομάδα να πέσει στο τοπικό. Οταν είχε φύγει από την Ολυμπιάδα Πατρών, εγώ μετά πήρα μεταγραφή στην ομάδα» τόνισε ο κ. Τζουβέκας.

Αμέσως μετά είπε για τον Πατρινό επιχειρηματία: «Από όλη την πορεία, η Ολυμπιάδα βασανίζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις πρακτικές του κ. Μπογονικολού, γιατί κάνει στο σωματείο ατελείωτα δικαστήρια και προσπαθούν οι άνθρωποι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Εχει κάνει πολλά κακά. Προφανώς, επειδή εκείνος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, προσπαθούσε να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι. Οι άνθρωποι που τον ήξεραν δεν έπεσαν και πολύ από τα σύννεφα με όλα αυτά».

Την ίδια ώρα, η σύλληψη του Νίκου Μπογονικολού στη Γαλλία για κατασκοπία σε βάρος των ΗΠΑ ξύπνησε μνήμες από την εποχή που είχε κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Εθνικό Μέτωπο (σ.σ: σε εκείνες τις εκλογές η Χρυσή Αυγή είχε αγγίξει το 10%, ενώ το βραχύβιο Εθνικό Μέτωπο είχε περιοριστεί στο 0,15%) και είχε συνδέσει το όνομά του με τα κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα, ήταν λίγο μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου όταν δημιούργησε το σωματείο Οβολός Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος, οραματιζόμενος ένα περιβάλλον στο οποίο η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ, τα μέλη του σωματείου θα πωλούσαν αγαθά ή υπηρεσίες και θα κέρδιζαν οβολούς, ένα είδος εναλλακτικού νομίσματος!

Σε βάρος του 59χρονου -σήμερα- αποφοίτου του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος άρχισε να γίνεται γνωστός από την εμπλοκή του με τον αθλητισμό (σ.σ: στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανέλαβε τα διοικητικά ηνία της ομάδας μπάσκετ της Ολυμπιάδας Πατρών και στη συνέχεια τη διοίκηση στην ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, αλλά και στην ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου), έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατασκοπία και λαθρεμπόριο από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Έλληνας ιδρυτής της εταιρίας Aratos Group, που φέρεται ότι είχε στρατολογηθεί ως πράκτορας προμηθειών από το 2017, συνωμότησε υπέρ της Ρωσίας, προκειμένου να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και στις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα της Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς» δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.Εξοπλισμός

Το λαθρεμπόριο αφορά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα που περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο Πατρινός επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι αυτά τα εξαρτήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, όμως, στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία, κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Μπογονικολού με ρωσική εταιρία που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Προμηθεύτηκε τα στρατιωτικά υλικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία»

Για… παρερμηνεία της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο Νίκος Μπογονικολός έκανε λόγο ο δικηγόρος του επιχειρηματία, ο οποίος διέψευσε ότι ο εντολέας του διώκεται για κατασκοπία από την αμερικανική Δικαιοσύνη!

«Ο κ. Μπογονικολός είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας πανευρωπαϊκά σε όσους είναι στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών, ηγείται μιας σειράς εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει ένα αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ζητεί τη σύλληψη και την έκδοσή του με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ της Ρωσίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών. Πρακτικά, αφορά ένα πολύ μικρό μέρος συναλλαγών που έκανε με μία εταιρία του, περίπου επτά συναλλαγές, με εταιρίες που προμηθεύτηκε υλικά, νόμιμα, τα οποία, όμως, όφειλε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό τελικής χρήσης» δήλωσε ο Νίκος Ζήνδρος.

Αναφερόμενος στην αιτίαση των αμερικανικών Αρχών ότι τα υλικά που προμηθεύτηκε ο Ελληνας επιχειρηματίας είχαν διαδρομή σε τρίτους και δη σε Ρώσους, ο δικηγόρος του 59χρονου εξήγησε ότι ο εντολέας του τα προμηθεύτηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν του τα πώλησαν εμπιστευτικά, του τα πώλησαν υπό τη δέσμευση ότι δεν θα τα προωθήσει σε μια τρίτη χώρα» είπε ο κ. Ζήνδρος, προσθέτοντας ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας «ποτέ δεν παραβίασε το πιστοποιητικό. Ενδεχομένως να παραβιάστηκε από τους φορείς στους οποίους τα μεταπώλησε. Τελικός χρήστης είναι ο ίδιος, το δίδει σε τρίτο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι πήρε την έγκριση του πωλητή. Συνέβη αυτό, πλην όμως, κατά την αιτίαση, δεν επωλήθη στον τρίτο που δήλωσε, αλλά είχε άλλη διαδρομή».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)