Στον δρόμο ξανά οι διανομείς της Wolt...


 Μαζική απεργιακή μοτο-πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και σήμερα οι εργαζόμενοι διανομείς της εταιρείας Wolt στην Αττική,  αντιδρώντας στη νέα αιφνιδιαστική μείωση των αμοιβών τους ανά παραγγελία.

Η απεργιακή κινητοποιήση ξεκίνησε... χθες Σάββατο και θα συνεχιστεί ως και τη Δευτέρα, με συγκέντρωση στα γραφεία της Wolt, όπου θα ζητήσουν νέα συνάντηση με την εργοδοσία.  Προηγήθηκαν δύο  μοτοπορείες την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι οποίες οργανώθηκαν αυθόρμητα από τους ιδιους τους εργαζόμενους, ενώ την κινητοποιήση στηρίζουν συνδικάτα και σωματεία βάσης, όπως η Συνέλευση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επιστιτισμού Τουρισμού. Στην συνάντηση εργαζομένων με εκπροσώπους της εταιρείας, η Wolt απάντησε ότι δεν υπάρχει πραγματικά μείωση της αμοιβής, αλλά διαφορετικός τρόπος υπολογισμού ανά χιλιόμετρο. Όμως οι εργαζόμενοι δεν πείθονται, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για λιγότερα χρήματα. 

Η συμμετοχή στις απεργιακές  κινητοποιήσεις ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διανομή στα περισσότερα καταστήματα που συνεργάζονται με τη Wolt, ενώ περίπου 2.500 μηχανάκια κατέβηκαν στους δρόμους στο Σάββατο το απόγευμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών. Σήμερα στις 16.00 καλέστηκε νέα συγκέντρωση στη συμβολή  Αλεξάνδρας και Κηφισίας, και ακολούθησε μοτοπορεία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ζητώντας να προβληθεί ο αγώνας τους και να ακουστούν τα αιτήματά τους, που έδωσαν συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους. Η διοίκηση τους διαβεβαίωσε ότι το ρεπορτάζ θα ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ertnews.gr., όμως οι ίδιοι ζητάνε να παιχτεί και στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο της ΕΡΤ. 

Οπως είπε στην ομιλία του στους συγκεντρωθέντες ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, η επιτυχία της απεργίας ανάγκασε την εταιρεία να εκδώσει εσωτερική ανακοίνωση, στην οποία «προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο», κάνοντας λόγο για «μερίδα συνεργατών-διανομέων που εκφράζει την αντίθεσή της σε ορισμένα σημεία της συνεργασίας μας». Η Wolt υποστηρίζει ότι στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους των εργαζομένων «δώσαμε σαφείς απαντήσεις», και αναφέρει ότι «δέχεται παράπονα από συνεργάτες διανομείς για περιστατικά βίας και απειλές», για να τους αποτρέψουν να εργαστούν.

Η απάντηση του συνδικάτου είναι  ότι «δεν πρόκειται για μερίδα διανομέων που διαμαρτύρονται αλλά για χιλιάδες διανομείς που απεργούν και έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας, αποδεικνύοντας ποιος πραγματικά έχει τη δύναμη" και ότι "το ζητούμενο δεν είναι αν είναι σαφείς οι απαντήσεις της εταιρείας, που δεν είναι, αλλά αν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των διανομέων που είναι απολύτως δίκαια!«

Οι απεργοί της Wolt ζητάνε:

Καμία μείωση αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022, με αποζημίωση 0,40 cents από το πρώτο μέτρο.

Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία, συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με  πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη

Δωρεάν χορήγηση όλως των απαραίτητων μέσων ατομικής προστσίας - κράνος, μπουφάν μηχανής, εξοπλισμό, να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Οι απεργοί απαντάνε ότι δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι ασκείται τρομοκρατία εις βάρος εργαζομένων που δεν απεργούν. «Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ίδια ασκεί τρομοκρατία στους απεργούς, απειλώντας ότι θα "τους κλείσει την εφαρμογή" αν συνεχίσουν, λέγοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας είναι μάταιος. Αν ψάχνει κάποιους που ασκούν τρομοκρατία, καλύτερα να ελέγξει τα στελέχη και τους διαχειριστές στόλου για το πώς διαχειρίζονται μέχρι τώρα την κατάσταση»

«Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας. Ελληνες και μετανάστες διανομείς ενωμένα και οργανωμένα θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος - ΟΛΟΙ Δευτέρα 14.00 μμ στα γραφεία της Wolt (Mιχαλακοπούλου 80)», καταλήγει η ανακοίνωση του συνδικάτου.