Έτσι ήταν το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας πριν καταλήξει να γίνει «γιαπί»

 
Το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2019, την ώρα που η κυνέρνηση παίζει με τις λέξεις και προσπαθεί να παραπλανήσει παρουσιάζοντας το τοπικό σύστημα για την είσοδο και την έξοδο των τρένων ως…. τηλεδιοίκηση!

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι αν το κέντρο τηλεδιοίκησης που ρύθμιζε την κυκλοφορία όλων των τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ λειτουργούσε, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα είχε αποφευχθεί.

«Από το Νοέμβριο του 2007 έως το 2010 ήμουν ο άνθρωπος που δημιούργησα την τηλεδιοίκηση, που άρχισα να την λειτουργώ. Από το 2010 που βγήκα στη σύνταξη, εγώ συνέχισα να μιλάω με κόσμο γιατί ήταν ένα έργο δικό μου και το πονούσα. Ενημερωνόμουν για την πορεία, πώς λειτουργεί το σύστημα και αν λειτουργεί. Δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν γνώριζα. Αυτά λέγονται σήμερα για ευνόητους λόγους» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Tlive ο συνταξιούχος σταθμάρχης του ΟΣΕ, Γιάννης Κολλάτος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα κάλυπτε από την έξοδο του σταθμού Δομοκού προς Παλαιοφάρσαλο μέχρι την είσοδο του σταθμού στο Πλατύ. Είχαμε οπτική επαφή όλου του δικτύου, άρα 400 μέτρα που κυκλοφορούσε μια αμαξοστοιχία άναβαν τα λαμπάκια και γνωρίζαμε που ακριβώς είναι και ταυτόχρονα ρυθμίζαμε εμείς την κυκλοφορία, που θα πάει η αμαξοστοιχία, που θα σταματήσει, που θα κάνει διασταύρωση, σε ποια στιγμή, ενδεχομένως σε κάποιον σταθμό θα θέλαμε να μπει για κυκλοφοριακούς λόγους.” Εκείνη την περίοδο, υπήρχαν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, οι βάρδιες ήταν τρεις και 8ωρες».

Σύμφωνα με τον συνταξιούχο σταθμάρχη, δεν υπήρχε περίπτωση να συγκρουστούν τα τρένα αν λειτουργούσε το σύστημα: «Τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία η Λάρισα, αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, δεν θα την έστελνε στους Πόρους. Θα την παρέδιδε στην τηλεδιοίκηση. Από την έξοδο του σταθμού Λάρισας θα την παραλάμβανε η τηλεδιοίκηση και αυτή θα την καθοδηγούσε που θα πάει. Θα ελέγχαμε και θα βλέπαμε ότι έφυγε από τη γραμμή καθόδου, αφενός μεν θα το προφταίναμε δεν θα μπορούσε να μπει γιατί θα το σταματούσαμε και αφετέρου είχαμε τη δυνατότητα στον επόμενο σταθμό να την διοχετεύσουμε στη γραμμή ανόδου. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ατύχημα» τόνισε ο κ. Κολλάτος.

www.newsbreak.gr