Τα σενάρια αποστασίας και ο «Μητσοτάκης γιοκ»...

 
Σε δύο μήνες θα ανοίξει η κάλπη της απλής αναλογικής για να καταγράψει τους νέους... πολιτικούς συσχετισμούς. Ενόψει, λοιπόν, αυτής της κρίσιμης αναμέτρησης, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά σε τέτοιον βαθμό, ώστε η αντιπαράθεση να ξεφεύγει από τις υπαρκτές διαφορές και να φτάνει στα σενάρια για τον «Άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, το ενδεχόμενο… Αποστασίας, αλλά και το σενάριο αλλαγής αρχηγού στη ΝΔ.

Βεβαίως, δύο μήνες πριν τις κάλπες, κάθε σενάριο είναι επισφαλέστερο από εκείνα που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε «ουδέτερες» πολιτικά περιόδους. Παρά ταύτα, η απλή αναλογική αποτελεί πρόκληση για όλους και κάθε κόμμα επιχειρεί να ξεδιπλώσει τον δικό του πολιτικό σχεδιασμό, βάζοντας… φωτιά στα τόπια.

Όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι δε θα δώσει ευκαιρία να επιστρέψει στο Μαξίμου είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο οι δύο βασικοί «μονομάχοι» και διεκδικητές της εξουσίας εμφανίζονται ενωμένοι ως προς ένα πράγμα: ότι, δηλαδή, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δικαιούται να γίνει πρωθυπουργός. «Όταν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεις πρωθυπουργό Τσίπρα και όταν ψηφίζεις ΝΔ ψηφίζεις πρωθυπουργό Μητσοτάκη», λένε ομοθυμαδόν από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου -μάλιστα, ακριβώς έτσι το εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Λαμία.

Στην περίπτωση, πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην πρόταση και την «κόκκινη γραμμή» του, τότε κάποιοι φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό… σενάρια ως «σχέδιο Β»: ή, τουλάχιστον έτσι εξέλαβαν στην Χαριλάου Τρικούπη την προαναγγελία του πρωθυπουργού στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ότι θέλει «κυβέρνηση πλειοψηφίας ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος», «φωτογραφίζοντας» «μετεγγραφές» βουλευτών από άλλα κόμματα. Αυτό το σενάριο το «προώθησε», άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, «καρφώνοντας» τον πρωθυπουργό για… «οικογενειακή παράδοση» στις αποστασίες.

Βαρίδι ο αρχηγός;

Πάντως, σενάρια δεν εξυφαίνουν μόνο στο Μαξίμου. Τις τελευταίες ημέρες, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία εκφράζεται μία συγκεκριμένη εκτίμηση, που ίσως να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, αν η ΝΔ είναι πρώτη και η χώρα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» του και μετά απ’ αυτές, τότε θα εμφανιστεί ως «εύλογη» η αξίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προτείνει άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξαιτίας των υποκλοπών. Με άλλα λόγια, μπορεί η πρόταση για «τρίτο πρόσωπο» στην πρωθυπουργία να μην ακούγεται ευθυγραμμισμένη με την κοινή λογική και την ανάγκη αντιπροσωπευτικότητας της κυβέρνησης, όμως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλεστεί το ηθικό θέμα να μην κάνει πρωθυπουργό εκείνον που κατηγορεί ότι τον παρακολουθούσε, τότε η συζήτηση μπορεί να αλλάξει -αρκεί, βεβαίως, να συμφωνήσουν σ’ αυτό και ορισμένοι κορυφαίοι της ΝΔ…

matrix24.gr