Παγκόσμια πρωταθλήτρια σκανδάλων και προστίμων...


 H Deutsche Bank ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα αύξηση 65% στα προ φόρων κέρδη της για το 2022, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια. Προτίθεται επίσης να μοιράσει μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, 50% αυξημένο σε σχέση με αυτό του 2021, στους περίπου 600.000 μετόχους της ανά τον κόσμο.

Με... αυτά τα μεγέθη λογικό ακούγεται ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς να υπερασπίζεται με επιφανειακή ψυχραιμία την υγεία του παγκόσμιου πρωταθλητή της Γερμανίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αδιαμφισβήτητα πρώτη στη Γερμανία και την περίπου 20ή στον κόσμο, με βάση τα βασικά μεγέθη της, τράπεζα.
Γιατί, λοιπόν, αποδείχτηκε τόσο ευάλωτη; Μία από τις εξηγήσεις είναι ότι η Deutsche Bank είναι από τις πιο… σκανδαλιάρες του ευρωσυστήματος και με κάκιστη φήμη για σκιώδεις συναλλαγές ακόμη και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από το 2016 έχει εμπλακεί σε πάνω από 7.000 δικαστικές διαμάχες για σκιώδεις συναλλαγές, για τις οποίες χρειάστηκε να δημιουργήσει αποθεματικό αποζημιώσεων άνω των 7,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2008 και 2016, η Deutsche Bank πλήρωσε περίπου 9 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς με την αμερικανική και άλλες εθνικές επιτροπές κεφαλαιαγοράς, ενώ στα αρχεία της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος FinCEN, που διέρρευσαν τον Σεπτέμβριο του 2020 από το International Consortium of Investigative Journalists (με τη συμμετοχή 280 ερευνητών δημοσιογράφων από 140 ΜΜΕ), εντοπίστηκε ότι περισσότερες από τις μισές γκρίζες συναλλαγές ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων στο διάστημα 1999-2017 έγιναν μέσω Deutsche Bank.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη η Deutsche Bank είναι και τα ακόλουθα:

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Για τη συμμετοχή της στην προώθηση τοξικών παραγώγων στεγαστικών δανείων συμβιβάστηκε με το αμερικανικό Δημόσιο να πληρώσει πρόστιμα και αποζημιώσεις 7,2 δισ. δολαρίων. Από το 2012 έχει πληρώσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ για σχετικές δικαστικές διαφορές.
Το 2014 αποκαλύφθηκε «πρόγραμμα» ξεπλύματος βρόμικου χρήματος 10 δισ. δολαρίων κυρίως μέσω του υποκαταστήματος της DB στη Μόσχα, για το οποίο το αμερικανικό Δημόσιο της επέβαλε πρόστιμο 425 εκατ. δολαρίων.
Το 2015 η DB συμφώνησε να πληρώσει συνδυασμένα πρόστιμα 2,5 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο Libor, που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2012. Το σκάνδαλο αφορούσε τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Λονδίνου Libor που χρησιμοποιήθηκε για να τιμολογηθούν στρεβλά στεγαστικά και άλλα δάνεια τρισεκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.
Το 2015 η DB πλήρωσε πρόστιμα 258 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο για την παραβίαση κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, όπως οι Βιρμανία, Λιβύη, Σουδάν, Ιράν και Συρία.
Το 2016 η DB κατηγορήθηκε σε σκάνδαλο φορολογικής απάτης με πιστοποιητικά εκπομπών CO2 ύψους 850 εκατ. ευρώ. Καταδικάστηκαν υπάλληλοί της, όχι η ίδια η τράπεζα.
Το 2017 πλήρωσε πρόστιμο 425 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές και 163 εκατ. λίρες στις βρετανικές για σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικών κεφαλαίων 10 δισ. δολαρίων.
Στα 80 δισ. δολάρια ανέρχεται το άλλο σκάνδαλο ξεπλύματος (Global Laundromat) την περίοδο 2010-2014 που αποκάλυψε η Guardian το 2019.
Η DB είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του Ντόναλντ Τραμπ, στην εταιρεία του οποίου έχει δανείσει πάνω από 2 δισ. δολάρια σε είκοσι χρόνια. Η αμερικανική εισαγγελική έρευνα για την περιουσία του Τραμπ και τη φοροδιαφυγή του περιέλαβε και τη γερμανική τράπεζα. Ωστόσο, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, η DB αναγκάστηκε να διακόψει τις συναλλαγές της με τον Τραμπ.
Τον Ιούλιο του 2020 αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην DB για τη μακρόχρονη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρείχε στον Τζέφρι Επστάιν, ακόμη και μετά την ομολογία για τα σεξουαλικά εγκλήματά του εις βάρος ανηλίκων.
Πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ και 15,8 εκατ. δολάρια στη Γερμανία επιβλήθηκε στην DB για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος άνω των 230 δισ. της Danske Bank, το 2018.
Το 2021 η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο στις ΗΠΑ άνω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκρυψη δωροδοκιών αξιωματούχων σε Σαουδική Αραβία, Κίνα και Αμπού Ντάμπι με σκοπό τη χειραγώγηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε πολύτιμα μέταλλα.
Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα χρηματοπιστωτικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η μεγάλη γερμανική τράπεζα. Αν υπήρχε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα παραπλάνησης και χειραγώγησης, θα είχε σίγουρη μία θέση στο βάθρο των θριαμβευτών.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr