Η τραγωδία της χώρας...

 
Την περασμένη Τετάρτη, στη δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η τραγωδία των Τεμπών «οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Στην ίδια δήλωση ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον νέο υπουργό Μεταφορών κ. Γεραπετρίτη «να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του... δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Αν, όμως, η απώλεια τόσων ζωών οφειλόταν «κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», τι νόημα είχε η σύσταση «υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος»; Ποια αίτια θα εξέταζε μια επιτροπή φτιαγμένη από την κυβέρνηση όταν ο επικεφαλής της είχε αποφανθεί γι' αυτά;

Η δήλωση του πρωθυπουργού γινόταν ακόμη πιο προκλητική από τη στιγμή που η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση ήταν άμεση, αυτεπάγγελτη και η μόνη που έχει το νόμιμο δικαίωμα όχι μόνο να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να αποδώσει ευθύνες.

Προχθές ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα μέσω της οποίας ζητούσε συγγνώμη για την τραγωδία με καθυστέρηση πέντε ημερών. Ανάμεσα σε άλλα έλεγε και τούτο: «Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Αν συμπλήρωνε «παρόλο που το προσπαθήσαμε», θα ήταν απολύτως ακριβής.

Χθες, με την επιστολή του στον κ. Ντογιάκο ο πρωθυπουργός το τερμάτισε. Οχι μόνο υποδεικνύει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς θα κάνει η Δικαιοσύνη της δουλειά της, αλλά και αμφισβητεί τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών», την ώρα που ουδείς αμφισβητεί την έλλειψη των κρίσιμων τεχνολογικών υποδομών στο κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής όπου έγινε η τραγωδία.

Δεν χωράει αμφιβολία πως ο επικεφαλής του Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι οι πράξεις του δεν φανερώνουν υπεύθυνο πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα που αγωνιά για την αλήθεια και την απόδοση των ευθυνών. Αποδεικνύουν πως κύριο μέλημά του κάθε φορά είναι να προκαταλάβει και να ελέγξει τις εξελίξεις. Δυστυχώς, παράλληλα με την τραγωδία των Τεμπών υπάρχει και η τραγωδία της χώρας να έχει έναν τέτοιο πρωθυπουργό...

efsyn.gr