Φοβισμένος Μητσοτάκης...

 
Μία ημέρα μετά τις ζοφερές αποκαλύψεις του Guardian για την λειτουργία «παράγκας» που επηρεάζει εκλογικές αναμετρήσεις και στη... χώρα μας και το άγριο σφυροκόπημα της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωβουλή για το κράτος δικαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, χωρίς να καταφέρει να κρύψει πως τα παραπάνω ήταν οι αιτίες της αιφνιδιαστικής του εμφάνισης στην κρατική τηλεόραση βράδυ Τσικνοπέμπτης.

Ούτε η κατάσταση στην Τουρκία, ούτε τα πενιχρά προεκλογικά «καθρεφτάκια» στους συνταξιούχους, ούτε κάποια εντυπωσιακή απόφαση κρατικής παρέμβασης για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών που απειλούνται από τις τράπεζες. Η μεγάλη «είδηση» που έδωσε η εμφάνιση του πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη είναι πως αποφάσισε να… καταγγείλει την αντιπολίτευση πως θα καταγγείλει τον ίδιο για νοθεία στις εκλογές, ως απάντηση στις εκκωφαντικές αποκαλύψεις που τον βαραίνουν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και όταν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά για τα όσα βαριά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακούστηκαν την Τρίτη στην ευρωβουλή για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας στη χώρα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα.

«Στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, όχι από τους θεσμούς» απάντησε όταν του επισημάνθηκε πως Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν θέσει ζητήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών στη χώρα, επικαλούμενος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, παρότι είναι και η λειτουργία επιτροπών όπως της PEGA που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών που διαμορφώνουν το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε πως τα όσα καταγράφει η τελευταία έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών «δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση» και πως «είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας» πριν δηλώσει ευθαρσώς τον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου με τις συνεχείς αποκαλύψεις.

«Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό, κ. Κουβαρά. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν» έφτασε στο σημείο να αναφέρει, επιχειρώντας να καταγγείλει πρώτος την αντιπολίτευση, με την κατηγορία πως θα τον καταγγείλει για νοθεία!

«Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι “οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία”» συνέχισε, ενώ παρακάτω υποστήριξε πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης και η έντονη κριτική στοχεύει στη «διαχείριση της ήττας». «Είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας» πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός που αγνόησε ακόμα και τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με έναν κοινής αποδοχής στην πορεία προς τις εκλογές.

Η έτερη «αιτία» της συνέντευξης του Κυρ. Μητσοτάκη στην κρατική τηλεόραση αφορούσε και πάλι τις υποκλοπές και όσα έχουν αποκαλυφθεί, σε μια ύστατη προσπάθεια να προσεγγίσει και πάλι τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρότι σε ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα έσπευσε να δηλώσει πεπεισμένος για την επίτευξη αυτοδυναμίας, παραδεχόμενος όμως πως το κάνει επειδή «όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει το στόχο του».

Αμέσως μετά, κληθείς να επισημάνει «το μεγαλύτερο λάθος» της κυβέρνησής του, έβαλε πρώτες τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, πριν κάνει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μετατόπιση. Ως δεύτερο λάθος επισήμανε «τις υποκλοπές» χωρίς ξεχωριστή αναφορά στην υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, όπως έκανε μέχρι πρότινος.

«Σίγουρα μια δύσκολη στιγμή για εμάς, ένα λάθος, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών, για το οποίο, θα έλεγα, από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν» υποστήριξε ο πρωθυπουργός που έσπευσε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του να αναλάβει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Υποστήριξε δε πως «κάναμε αλλαγές» πασχίζοντας να αφήσει έξω από το κάδρο τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρώην επικεφαλής Παναγιώτη Κοντολέωντα, τους οποίους όμως νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε επαναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» κατέληξε η «αυτοκριτική» του Κυρ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές..

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή ήταν μάλλον η πρώτη φορά που αναφέρεται συνολικά σε σκάνδαλο υποκλοπών, και όχι επιλεκτικά στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Φαίνεται πως οι αποκαλύψεις του Documento και η επιβεβαίωση από τις έρευνες της ΑΔΑΕ έκαψαν και αυτό το αφήγημα για την κυβέρνηση, που κατά τα λοιπά ωστόσο συνεχίζει με την ίδια γραμμή των «αλλαγών» και της «ανάληψης ευθύνης», παρότι και τα δύο παραμένουν ψευδεπίγραφα.

Εάν κανείς έκρινε την συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ εκτός πλαισίου και επικαιρότητας, ενδεχομένως να έβλεπε έναν πρωθυπουργό χαμηλών τόνων, χωρίς κορώνες και με διάθεση αυτοκριτικής.

Λαμβάνοντας όμως υπόψιν πως έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό που βαρύνεται με σοβαρή εμπλοκή του ίδιου στις επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, της αυλής του στην λειτουργία και τη δράση του Predator στη χώρα και με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη δράση κυκλώματος επιρροής εκλογών στη χώρα μας να… αχνίζει ακόμα, τότε η εικόνα είναι αυτή της βρεγμένης γάτας, που πασχίζει να καλύψει τα νώτα της στην καταιγίδα που έρχεται...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr