Πώς θα πρέπει να νιώθουν οι οπαδοί της Νιούκαστλ για τα εκατομμύρια από τη Σαουδική Αραβία


 Οι οπαδοί της Νιούκαστλ πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και όχι άδικα, αφού μετά την εξαγορά από Σαουδάραβες η ομάδα βρίσκεται φέτος στην 5η θέση της Premier League και απειλεί επάξια τους μεγάλους αντιπάλους. Το γεγονός όμως ότι δεν παραπαίει στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος έχει και ένα βαρύ κόστος.

Ο αρθρογράφος των New York Times, Rory Smith, σημειώνει πως η εξαγορά έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ειδικά στη Δύση. Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch και άλλες οργανώσεις έχουν εναντιωθεί και τονίζουν πως αυτή η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ξέπλυμα για τα εγκλήματα της κυβέρνησης της.

Παρά τις διάφορες αντιδράσεις όμως, δημιουργείται ένα ερώτημα για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι φίλαθλοι της ομάδας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του αμερικανικού δημοσιεύματος.

Από το σκοτάδι… στο όνειρο

Η Νιούκαστλ μπορεί κάποτε να αποτελούσε μια μικρή ιστορική αγγλική ομάδα, όμως πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα «μεγαθήριο», που μπορεί -τουλάχιστον οικονομικά μέχρι στιγμής- να κοντράρει τις μεγάλες ομάδες. Χαρακτηριστικά, έχει σπάσει δύο συνεχόμενες φορές το ρεκόρ μεταγραφής.

Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη της ομάδας συνοδεύεται και από επενδύσεις που γίνονται σωρηδόν στην πόλη, η οποία ήταν παραμελημένη από την Πολιτεία για χρόνια. Όπως είναι φυσικό, οι οπαδοί έχουν αρκετούς λόγους για να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και να πανηγυρίζουν σαν να έχουν κατακτήσει τίτλο, καθώς όχι μόνο βλέπουν την άνοδο της ομάδας που κατέκτησε την καρδιά τους, αλλά βλέπουν και την πόλη τους να αναπτύσσεται.

Το γήπεδο της Νιουκάστλ

Σύμφωνα με τον Rory Smith ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των πανηγυρισμών, όμως σε λίγο καιρό θα κληθούν να επιλέξουν τη στάση θα κρατήσουν απέναντι στους ιδιοκτήτες και για την ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο κερδίζουν χρήματα.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκτζι, διώξεις πολιτικών αντιπάλων και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μόνο μερικά πράγματα για τα οποία κατηγορούνται οι ιδιοκτήτες της ομάδας.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, οι ίδιοι μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο και να προσφέρουν σχεδόν κυριολεκτικά ότι ζητούν οι οπαδοί, όμως κάποτε θα αναγκαστούν να εμφανιστούν. Τότε οι οπαδοί θα πρέπει να διαλέξουν την στάση που θα τηρήσουν και αν θα σωπάσουν στις παραβάσεις των ιδιοκτητών της Νιούκαστλ, οι οποίοι ευεργέτησαν την ομάδα, με στόχο να ικανοποιήσουν στόχους τους που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.