Οι Αμερικανοί κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι στον Ατλαντικό...


 Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την κατάρριψή του μπαλονιού.

Όπως... ανακοινώθηκε, πλοία και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν απαιτηθεί για πιθανές προσπάθειες ανάκτησης των συντριμμιών του, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Το μπαλόνι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό πάνω από τη Μοντάνα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και ταξίδεψε πάνω από την ενδοχώρα και σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές κατασκόπευε στρατιωτικές βάσεις και υποδομές. 
Πριν από την κατάρριψη του αερόστατου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε απαγόρευση πτήσεων για αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

Ανώτατοι στρατιωτικοί είχαν συμβουλεύσει να μην καταρριφθεί το αερόστατο ενώ βρισκόταν πάνω από την ενδοχώρα, για τον κίνδυνο να τραυματιστούν πολίτες και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια ή υποδομές στο έδαφος. 


Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο είπε ότι το αερόστατο δεν αποτελούσε στρατιωτική ή πολιτική απειλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε ότι το αερόστατο ήταν μετεωρολογικό και εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά λάθος. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η παρουσία του μπαλονιού πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ ήταν «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Το συμβάν οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την πολυαναμενόμενη διπλωματική επίσκεψή του στην Κίνα, λέγοντας ότι το περιστατικό «δημιούργησε τις συνθήκες που υπονομεύουν τον σκοπό του ταξιδιού». Επίσης, το θέμα έχει προκαλέσει νέα διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, έπειτα από την προσπάθεια προσέγγισης μετά τη συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, είναι ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες ανάκτησης των συντριμμιών του αερόπλοιου στα ανοικτά των ακτών της Καρολίνας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ένα μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων. 

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.