H αγωνία του Ερντογάν...


 Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, όχι μόνο στα εξωτερικά θέματα, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας του. Το... μόνο δεδομένο που έχουμε από τον ίδιο είναι πως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επανεκλεγεί. Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις είναι ανοιχτές και συνεχώς εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία.

Το μείζον για την τουρκική κοινωνία, η κακή πορεία της οικονομίας, δεν αλλάζει, συνεπώς εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του δεν διαφαίνεται. Το ζήτημα δεν είναι αν θα ανακάμψει το κόμμα του, ΑΚΡ, αλλά πώς θα κρατήσει καθηλωμένη την αντιπολίτευση, η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει σε υποψήφιο. Και υπάρχει ένα επιπλέον ερώτημα τώρα, αν το αντιπολιτευτικό μέτωπο θα καταφέρει να φτάσει ενωμένο στις εκλογές ή αν θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα από τα προεκλογικά εργαλεία που έχει ο Ερντογάν – εξόχως αποτελεσματικό, όπως έχει αποδειχτεί τα τρία τελευταία χρόνια. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα όφελος από αυτή την κατάσταση. Συνεπώς, πρώτο μέλημα μέχρι τις κάλπες, στην Τουρκία αλλά και εδώ, καθώς μπορεί να συμπέσουν, πρέπει να είναι η αποφυγή κλιμάκωσης ή κάποιου ατυχήματος που θα έφερνε τα πάνω κάτω.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Αγνωστο, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχει αυτή η σύγχυση εξωτερικής πολιτικής και εκλογικών υπολογισμών. Αν χάσει ο Ερντογάν, τότε ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα σκεφτεί δύο φορές να ακολουθήσει την πολιτική του. Τι γίνεται στην περίπτωση που ξανακερδίσει; Το πιθανότερο είναι ότι θα αποθρασυνθεί κι άλλο. Θα πρόκειται για επιβράβευση του αναθεωρητικού μεγαλοϊδεατισμού που καλλιέργησε επί τόσα χρόνια.

Μπάμπης Αγρολάμπος

efsyn.gr