Γιατί το Άμστερνταμ "απειλείται" από τα ηλεκτρικά ποδήλατα...


 "Εφιάλτης" για τους πολίτες που κινούνται με τα ποδήλατά τους στους δρόμους του Άμστερνταμ, έχουν γίνει πλέον τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τα περιστατικά τραυματισμού από οδηγούς ηλεκτρικών ποδηλάτων... το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα δίκυκλα οχήματα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 42 χλμ.

Η Ολλανδία κάποτε φημιζόταν ότι ήταν φιλική προς τα ποδήλατα, ωστόσο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική απειλή.

Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, αλλά και η αστυνομία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους αυξανόμενους αριθμούς που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ηλεκτρικά ποδήλατα πρέπει να κινούνται μόνο σε ποδηλατοδρόμους, με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ. Ωστόσο, πολλοί ποδηλάτες κάνουν μετατροπές στα δίκυκλά τους, προκειμένου να αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Ολλανδοί βουλευτές "πέρασαν" ψήφισμα που απαγορεύει στους ανθρώπους να αυξάνουν τις ταχύτητες ηλεκτρονικών ποδηλάτων που έχουν προγραμματιστεί από το εργοστάσιο και οι ειδικοί στην ποδηλασία προειδοποιούν ότι τα έθνη που θα τα υιοθετήσουν γρήγορα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αντιμετωπίσουν σύντομα τα ίδια προβλήματα.

Πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά ποδήλατα συνήθως κινούνται με σχεδόν 24 χλμ/ώρα, 3 χλμ/ώρα γρηγορότερα από τα κανονικά ποδήλατα, αλλά το ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών ποδηλάτων υπερβαίνει το όριο - ειδικά οι νεαροί ενήλικες.