Έκρηξη σε αγωγό αερίου που συνδέει τη Λιθουανία και τη Λετονία...


Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε αγωγό φυσικού αερίου στην κεντρική Λιθουανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. ΜΜΕ της Βαλτικής ανέφεραν ότι δεν προκάλεσε τραυματισμούς, αλλά προκάλεσε φλόγες ύψους έως και 50 μέτρων και οδήγησε στην προληπτική εκκένωση ενός κοντινού χωριού, του Βαλακελάι, με περίπου 250 κατοίκους...

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Λιθουανίας, AB Amber Grid, είπε ότι υπάρχουν δύο παράλληλοι αγωγοί και «τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν από αυτούς. Ο άλλος αγωγός δεν υπέστη ζημιά»

Αμέσως διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου μέσω του κατεστραμμένου αγωγού στην περιοχή Pasvalys.

«Ξεκινήσαμε αμέσως να διερευνούμε τις συνθήκες του συμβάντος και να διασφαλίσουμε την παροχή φυσικού αερίου στους καταναλωτές», δήλωσε ο Nemunas Biknius, Διευθύνων Σύμβουλος της Amber Grid. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις δεν βλέπει κακόβουλες αιτίες για την έκρηξη, αλλά οι έρευνες θα καλύψουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Η πυρκαγιά θα σβήσει σύντομα, καθώς έκλεισε η παροχή αερίου, τόνισε η Amber Grid.

Ο Ποβίλας Μπαλτσιούνας, επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης στην κοντινή πόλη Πασλαβίς, είπε στο Reuters ότι η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται στις 19:50 ώρα Ελλάδας.