Πώς ο Τούρκος μεγιστάνας των ΜΜΕ «έχτισε» την περιουσία του δολοφονώντας έναν Έλληνα επιχειρηματία!

0


Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του μακαρίτη επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε τον πλούτο του πάνω στα παρανόμως κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία από την ελληνική μειονότητα που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία.

Abdullah Bozkurt, Nordic Monitor

Τα εμπιστευτικά έγγραφα που ενέπλεξαν την οικογένεια του Ντεμιρορέν στη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων, ενσωματώθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018, χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος κατέθεσε πώς κατάφερε να κρατήσει απόρρητα έγγραφα πληροφοριών και κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

Τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor, δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις του όχλου στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από τις τουρκικές Αρχές.

Ο Μπαρανσού, ένας εξέχων ερευνητής δημοσιογράφος που έκανε δεκάδες πρωτοσέλιδα στην καριέρα του, έχει φυλακιστεί άδικα από τον Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2015, ως μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές στον τουρκικό Τύπο και να εκφοβίσει τους ερευνητές.

Η κατάθεση του δημοσιογράφου Mehmet Baransu στο δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2018:

Ωστόσο, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, ο Μπαρανσού κατάφερε να βάλει τη δολοφονία και τα επιβεβαιωτικά στοιχεία στα επίσημα αρχεία, όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις γελοίες κατηγορίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για να τον κρατήσει στη φυλακή. Χρησιμοποίησε την υπεράσπισή του για να εξηγήσει πώς η οικογένεια Ντεμιρορέν πλούτισε σε βάρος ενός Έλληνα επιχειρηματία και πώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε από τις αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν έγιναν μέρος της διαδικασίας σε δικαστήριο που δικάζει σοβαρά αδικήματα στην Τουρκία.

Καταθέτοντας στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπαρανσού παρείχε λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απέκτησε έγγραφα από ένα μέλος της οικογένειας Ντεμιρορέν ονόματι Φερούχ Καρακάς, ανιψιός του Ντεμιρορέν του πρεσβύτερου και ξάδερφος του Ντεμιρορέν τζούνιορ, ο οποίος μοιράστηκε έγγραφα και επιστολές που αποκάλυπταν πώς έγινε ο φόνος και η κλοπή. Έλαβε επίσης έγγραφα από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου ενός μαφιόζου που του ζήτησε ο Ντεμιρορέν να σκοτώσει το επιζών μέλος της ελληνικής οικογένειας.

Ο Καρακάς μοιράστηκε τα έγγραφα με τον Μπαρανσού εν μέσω μιας μακροχρόνιας οικογενειακής διαμάχης για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων που είχε ξεσπάσει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Τα δυσαρεστημένα μέλη της οικογένειας που εξαπατήθηκαν από τον Ερντογάν Ντεμιρορέν και τον γιο του από την περιουσία που άφησε ο παππούς τους, απείλησαν να βγουν δημόσια και σκέφτηκαν ότι η έκθεση στα ΜΜΕ θα μπορούσε να τους δώσει δύναμη να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Μυστική αναφορά της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT για τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία:

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπαρανσού, ο Καρακάς πλησίασε άλλους δημοσιογράφους για να παρουσιάσει την ιστορία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να γράψει το θέμα, από φόβο για τις επιπτώσεις από τον ισχυρό επιχειρηματία Ντεμιρορέν και τους συνεργάτες του στην τουρκική κυβέρνηση. Δεδομένου του γεγονότος ότι η δολοφονία συγκαλύφτηκε με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας

Ο Μπαράνσου ήταν διαφορετικός. Συμφώνησε να γράψει την ιστορία υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν και ότι οι ισχυρισμοί θα επαληθευτούν από άλλες πηγές και μάρτυρες. Έκανε τα πάντα με τη δέουσα επιμέλεια και δούλεψε την ιστορία για μήνες, εξετάζοντας εκατοντάδες έγγραφα, περνώντας από παλιά άρθρα εφημερίδων και παίρνοντας συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και από μη κυβερνητικές πηγές που είχαν γνώση της δολοφονίας. Η ιστορία δημοσιεύτηκε τελικά στην ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα Taraf στις 20 Μαΐου 2013, δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει να την κλείσει.

Η θεία του Καρακάς, Nurhan Aksoy, η οποία πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαΐου 2008, άφησε μια διαθήκη που έδινε εντολή στα παιδιά της να εκθέσουν στο κοινό τα «άπλυτα» του αδελφού της και παρέδωσε χειρόγραφες επιστολές μαζί με απόρρητα έγγραφα για να υποστηρίξει την αποκάλυψη. Μεταξύ αυτών των εγγράφων ήταν μια αναφορά σε μια έκθεση που συντάχθηκε από τη MIT το 1982 που εμπλέκεται ο Ντεμιρορέν ως ο δολοφόνος δύο ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν αργότερα σε αυτόν.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/422279/pos-o-toyrkos-megistanas-ton-mme-echtise-tin-perioysia-toy-dolofonontas-enan-ellina-epicheirimatia/

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)