Μονότονο τροπάρι απ' τον Θ. Πλεύρη για τις ελλείψεις σε φάρμακα...

0


 Στα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει προχθές για τις ελλείψεις σε φάρμακα αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε απλά αναλγητικά και αντιπυρετικά.

Ο Θ. Πλεύρης επιχείρησε... να καθησυχάσει ειδικά τους γονείς, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα, ρίχνοντας το κύριο βάρος στα γενόσημα φάρμακα. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων, αλλά υποστήριξε ότι αυτές δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.
«Κατανοώ την ανησυχία των γονέων, και τότε λέω πως υπάρχει πλήρης επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, αλλά γενοσήμων φαρμάκων με την ίδια θεραπευτική αξία» είπε ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στις ελλείψεις με τη βελτίωση της τροφοδοσίας αμέσως μετά τις γιορτές, και πρόσθεσε πως «η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».


Στην ενημέρωση, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου και ο διευθύνων σύμβουλος του Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ),  Γιάννης Σωτηρίου, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός τα έριξε στο διεθνές πρόβλημα που παρατηρείται και προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι θα διερευνθούν οι παραγγελίες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ώστε να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες.

Ο υπουργός είπε ότι είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα καθώς «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής φαρμάκων με αποτέλεσμα να παράγονται τα γενόσημα των πρωτοτύπων φαρμάκων που υπάρχουν σε έλλειψη». Αναφερόμενος στα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα και βρίσκονται σε έλλειψη και σε άλλες χώρες, καθώς οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από τις χώρες της Ασίας, είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε τα φάρμακα αυτά και να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς. Όπως εξήγησε πρόκειται κυρίως για εισπνεόμενα φάρμακα.

Ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ακόμα ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε από 25% έως 40% αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων φαρμάκων, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η  χώρα μας σε λιγότερο βαθμό αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πιο ακριβά φάρμακα, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ιταλία κι άλλες, τόνισε προσθέτοντας ότι «έχουμε την τύχη να παράγουμε πολλά φάρμακα από την βιομηχανία μας και έτσι έχουμε γενόσημα που μπορούν να αντικαταστήσουν θεραπευτικά τα πρωτότυπα φάρμακα. Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και στα ελληνικά νοσοκομεία. «Μέτρα έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι και εξακολουθούν να λαμβάνονται», σημείωσε λέγοντας πως έχουν γίνει τελευταία έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες και συνεχίζονται και σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές για το αν έχουν αποθέματα από τα φάρμακα αυτά.

Τέλος, ως προς τις τιμές ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα τιμών αλλά μειωμένης παραγωγής των φαρμάκων αυτών διεθνώς», ενώ επιτέθηκε στον  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας ότι «είναι σκανδαλώδες να μιλά για αύξηση τιμών ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση το 2018 με 2019 αύξησε τις τιμές των ακριβών φαρμάκων των πολυεθνικών».

Ο υπουργός Υγείας είπε εξάλλου ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να πάει σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων και συμπλήρωσε πως το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 7%. «Οι αυξήσεις που δεν συνδέονται με τις ελλείψεις» ανέφερε, γίνονται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα για να υπάρξει διόρθωση των τιμών και αφορούν γενόσημα για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν συμμετοχή και επιβάρυνση από αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)