Χακί Χριστούγεννα στο Λονδίνο...

 
Oσοι και όσες ονειρεύονταν χριστουγεννιάτικα ψώνια στο Λονδίνο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα, για να μην εκπλαγούν όταν προσγειωθούν στο Χήθροου. Απλώς η... κυβέρνηση των συντηρητικών αποφάσισε να αντικαταστήσει τους υπαλλήλους στον έλεγχο διαβατηρίων με στρατιώτες, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις απεργίες τους. Η υπουργός Σουέλα Μπρέιβερμαν προειδοποιεί ήδη για καθυστερήσεις στα αεροδρόμια τόσο εκείνους που σκοπεύουν να έρθουν όσο και εκείνους που προγραμματίζουν να φύγουν από τη χώρα εκείνες τις ημέρες, κάτι που οι Αγγλοι το συνηθίζουν αναζητώντας… ζεστασιά.

Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη εργασία, που θα κληθούν να κάνουν οι φαντάροι καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων χωρίς προηγούμενο. Ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να κινηθούν τα ασθενοφόρα ή να λειτουργήσουν κάποιες σημαντικές δομές του κράτους. Νοσοκόμες, πυροσβέστες, δάσκαλοι, ταχυδρομικοί, σιδηροδρομικοί, οδηγοί λεωφορείων, υπάλληλοι διυλιστηρίων και κοινωνικών υπηρεσιών. Ο κατάλογος των κλάδων που σκοπεύουν να απεργήσουν ζητώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός καλπάζει, είναι εξαιρετικά μακρύς και ποικίλος. Μπορεί τα διάφορα συνδικάτα να έχουν αιτήματα που φαντάζουν «κλαδικά», αλλά ο γενικότερος ξεσηκωμός στη χώρα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και έχει να κάνει με τη συσσώρευση προβλημάτων, που συσσώρευσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Τόρις, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο θατσερικές.

Η σημερινή «φρέσκια» κυβέρνηση πάντως παραμένει παραδοσιακά ανένδοτη στην ταξική πολιτική της. Αλλού αρνείται τις αυξήσεις και αλλού προσφέρει ψίχουλα, ενώ έχει επιδοθεί και σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία συκοφάντησης των απεργών ως υποκινούμενων από τον Πούτιν.

Το μόνο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και οι σύμβουλοί του είναι να βρουν τρόπους να απαγορεύσουν τις απεργίες, κάτι που ισχύει ήδη για κλάδους όπως οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι των φυλακών. Μελετώνται εδώ και καιρό οι δυνατότητες απαγόρευσης και για τους υγειονομικούς και τους δασκάλους, που απεργούν ήδη στη Σκωτία. Θα ήταν μάλλον... τραβηγμένο να χρησιμοποιήσει ο Σούνακ φαντάρους για να κάνουν εγχειρήσεις ή μαθήματα στα σχολεία. Ο στρατός μπορεί να δώσει μόνο εν μέρει λύσεις. Ευτυχώς.

Κωστας Αργυρος

Η ΑΥΓΗ