Τουλάχιστον υπάρχουν δικαστές στις Βρυξέλλες...


 ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ QATARGATE ήταν αυτές τις μέρες τόσο οι ευρωβουλευτές όσο και ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, αλλά όχι ακριβώς για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την κατηγορία για άσκηση επιρροής αντί ανταλλαγμάτων.

Το σοκ ήταν κυρίως για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή. Κανείς δεν περίμενε... ότι θα μπορούσε να συλληφθεί ευρωβουλευτής για κάτι τέτοιο, ειδικά ένα λαμπερό και πολύ καλά δικτυωμένο πρόσωπο που ανήκει σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές ευρωομάδες. Μέχρι να βρεθεί ένας δικαστής σαν τον Βέλγο Μισέλ Κλεζ, εξαιτίας του οποίου έχουν αρχίσει να ανησυχούν κι άλλοι στις Βρυξέλλες. 

Η Εύα Καϊλή δεν είναι η μόνη ευρωβουλευτής που επιδιδόταν στο λόμπινγκ, το οποίο άλλωστε δεν είναι καν παράνομο, αρκεί να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια. Ποιος το ελέγχει αυτό; Κανείς μάλλον. Εκτός αν εμφανιστεί ένας αποφασισμένος «σερίφης».

Και βέβαια, η Εύα Καϊλή δεν είναι η μόνη που πλούτισε μετά τη θητεία της στις Βρυξέλλες. Ούτε εδώ υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος για το πώς αποκτούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους οι ευρωβουλευτές. Όσο γι’ αυτά που δεν εμφανίζουν, ούτε λόγος. 

Τόσα χρόνια το κόμμα που ανέδειξε την Εύα Καϊλή, στο οποίο είχε μια πολιτική καριέρα είκοσι και παραπάνω χρόνων, τα έβρισκαν όλα νόμιμα και ηθικά; Δεν ήξεραν τι κάνει και πώς πολιτεύεται στις Βρυξέλλες; Δεν γνώριζαν αν έχει πλουτίσει μέσω της πολιτικής καριέρας που έκανε χάρη στο ΠΑΣΟΚ; 
Σοκ προκάλεσαν και τα μετρητά σε σάκους και βαλίτσες, κάτι που συναντά κανείς σχεδόν αποκλειστικά στο κοινό έγκλημα. Τα «λευκά κολάρα» είναι γνωστό ότι προτιμούν τις οffshore, τους εξωτικούς παραδείσους και άλλους, πιο σοφιστικέ και ασφαλείς τρόπους.  

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο της Bασιλικής Σιούτη, πατήστε ΕΔΩ...