Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Τα κορόιδα οι τουρίστες και οι κορδέλες...

 
Είναι ομολογουμένως αρκετά εφευρετική και ταιριαστή με την ελληνική mentalité η ερμηνεία που διάλεξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πείσει πως η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2023 δεν έχει σχέση με την ακρίβεια. Λένε στους φορολογούμενους, πάνω-κάτω, πώς «δεν τα πληρώσατε εσείς, αλλά τα... κορόιδα οι τουρίστες».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε χθες στην ομιλία του για το προσχέδιο προϋπολογισμού πως «το 75% των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό» ενώ πρόσθεσε και την «αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, εξαιτίας της πολύ υψηλής ανάπτυξης» την οποία ουδείς γνωρίζει που …την είδε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, παρότι υποτίθεται πιο τεχνοκράτης και λιγότερο «πολιτικάντης» από τον υπουργό: «Έχουμε Φ.Π.Α. περισσότερα κατά 4 δις, διότι έχουμε 1,4 δις περίπου που προέρχεται από την αύξηση του τουρισμού, το 2021 δεν είχαμε τουρισμό».

Το πραγματικό ερώτημα βέβαια είναι αν θα …πειστεί από αυτό το επιχείρημα όποιος πηγαίνει σούπερ-μάρκετ και βλέπει κάθε εβδομάδα τα προϊόντα στα ράφια πιο ακριβά. Τέτοια εποχή όσο και να κοιτάξει γύρω του δύσκολα θα δει …τουρίστες.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ

Μια και μιλάμε για φορολογία το μυαλό ίσως πάει στην εκκρεμότητα της φορολόγησης των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και καυσίμων. Αυτά που η κυβέρνηση τα μετράει λίγο πάνω από 800 εκατομμύρια και η αξιωματική αντιπολίτευση λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια.

Όσα και να είναι πάντως θα αργήσουμε να το μάθουμε. Μια και σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη «όταν φορολογείς τα κέρδη, πρέπει να τα μετρήσεις πρώτα και το μέτρημα στην περίπτωση με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό θα γίνει, αφού κλείσουν οι οικονομικές καταστάσεις».

Πριν ή μετά τις εκλογές άραγε;

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ

Δεν έλειψαν τα καυστικά σχόλια από την ομιλία του Δρ. Σπ. Λάτση κατά τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό, διαψεύδοντας όλους όσοι περίμεναν μια τεχνοκρατική ομιλία.

Η μεγάλη «σπόντα» αφορούσε στα περί διαγραμμάτων σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου, προκειμένου να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, τα οποία έμειναν στα συρτάρια, αναξιοποίητα. Σχεδόν ωμά, σημείωσε πως η πτώχευση της χώρας οδήγησε εξ ανάγκης στην άμεση αξιοποίηση δημόσιων assets, γεγονός που έφερε το διαγωνισμό παραχώρησης της έκτασης σε ιδιώτες.

Πέρα από τη μεγάλη εικόνα, ο μεγαλομέτοχος της Lamda Development και της επένδυσης στο Ελληνικό, υπογράμμισε πως πριν το διαγωνισμό όπου η εταιρεία ως μοναδικός μειοδότης κέρδισε την παραχώρηση, είχε μεσολαβήσει το ενδιαφέρον του κράτους του Κατάρ (επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) που δεν ευοδώθηκε….

Ο Σπύρος Λάτσης πάντως απέδωσε τα εύσημα στις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις που ωρίμασαν την επένδυση. Εκείνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που έδωσαν το «πράσινο φως» διενέργειας του διαγωνισμού, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα που κατέθεσε στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο ουσιωδώς περιέγραψε τις δυνατότητες της ανάπλασης και ξεκλείδωσε τον οδικό χάρτη της επένδυσης) και τέλος η κυβέρνηση Μητσοτάκη που προχώρησε στις αδειοδοτήσεις που εν τέλει οδήγησαν στο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και τη μεταβίβαση του ακινήτου στην παραχωρησιούχο Lamda Development.

Πάντως, χθες πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε μόνον από την Πέτη Πέρκα (σημερινή αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία είχε ασχοληθεί με την επένδυση.

Παρόντες ήταν επίσης όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές, ενώ το πλήθος συγκέντρωσης θεσμικών παραγόντων και επιχειρηματιών ήταν πραγματικά μεγάλο.

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ … ΝΤΙΖΕΛ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δεν είναι πάνω από 30 εκατομμύρια το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει πίεση στην αγορά λόγω της ασυμμετρίας ζήτησης και προσφοράς αλλά και της “σπάνης” των πρόσθετων που απαιτούνται π.χ. Adblue που παράγεται από ενεργοβόρες χημικές βιομηχανίες αλλά και τη Ρωσία θα περίμενε κανείς πιο γρήγορα ανακλαστικά από την κυβέρνηση. Αντ΄ αυτού υπήρξε “απόσυρση” του μέτρου, προαναγγελία επαναφοράς, στη συνέχεια και πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή αλλά και μια προσπάθεια να “κατέβει” το θέμα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο χθες. Πάντως με βάση παράγοντα του οικονομικού επιτελείου το όλο θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες για να επανέλθει η επιδότηση για το επόμενο δίμηνο, μήπως και κάπως μαζευτεί το κόστος παραγωγής χιλιάδων προϊόντων και υπηρεσιών. Όμως όπως ανέφερε “το τρελό volatility εμποδίζει την άσκηση πολιτικής”.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Χαμογελαστοί ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκδήλωση για το βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (και όπως όλα δείχνουν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς) Νικόλα Φαραντούρη με τίτλο «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση προλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας και βέβαια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια.

Η εκδήλωση είχε κόσμο, ενδιαφέροντες ομιλητές και βέβαια μετά την λήξη της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μια φορά περιζήτητος για selfies. Όμως μάλλον δεν ήταν αυτός ο λόγος της ικανοποίησης. Περισσότερο μέτρησαν οι παρουσίες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως ο σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη για τα ενεργειακά Χάρης Δούκας αλλά και η παρουσία της Ζέφης Δημαδάμα, μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ στο ακροατήριο.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΝΙΚΗΣΑΝ

Το ότι η προεδρία Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση την ΟΝΝΕΔ και τις πολιτικές νεολαίες γενικότερα είναι γνωστό. Παρόλα αυτά το κόμμα χθες εξέδωσε μια (σχετικά μίζερη) ανακοίνωση για την επέτειο της ίδρυσης της νεολαίας του.

Σε αυτή αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξε πολιτική μάχη της παράταξής μας που η ΟΝΝΕΔ δεν ήταν στην πρώτη γραμμή. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Μεγάλο ορόσημο στην πορεία της είναι η νίκη στις φοιτητικές εκλογές του 1987, πρωτιά που κρατά μέχρι τις μέρες μας». Φαίνεται πώς στην Πειραιώς δεν θέλουν με τίποτε να δεχθούν πως φέτος έχασαν την πρωτιά από την Πανσπουδαστική…

Επισυνδέσεις 

news247.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.