Ξενοφοβικές μηνύσεις εναντίον Τζιτζικώστα...


 Ακροδεξιά λογική έσπειραν, ακροδεξιές μηνύσεις εισπράττουν, αλλά την πληρώνουν δυστυχώς και όσοι ήταν από παλιά αντίθετοι με τα αντιμεταναστευτικά και αντιπροσφυγικά προτάγματα. Μήνυση κατά του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και όλων των μελών όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου κατέθεσαν 34 πολίτες από όλη την Ελλάδα, εγκαλώντας τους για «εποικισμό» της... περιοχής από πρόσφυγες και μετανάστες! Σε ένα τουλάχιστον ειρηνοδικείο (Πιερίας) έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και μεθαύριο καταθέτουν οι αντίστοιχοι σύμβουλοι στο Κιλκίς....

Αρνητική εντύπωση ήδη προκαλεί το γεγονός ότι η μήνυση, που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια, δεν μπήκε στο αρχείο αλλά, από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών όπου κατατέθηκε, προωθήθηκε στην αντίστοιχη Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης και από αυτήν στα επτά ειρηνοδικεία των νομών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία). Σε μια περίοδο μάλιστα που σχεδόν όλες οι προσφυγικές δομές φιλοξενούν ελάχιστους πρόσφυγες σε σχέση με ό,τι έχουμε γνωρίσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι 34 λένε στη μήνυσή τους ότι η εγκατάσταση (;) στην περιφέρεια «ενός μεγάλου και πρωτοφανούς αριθμού αγνώστου ταυτότητος πανσπερμίας λαών εξελίσσεται, όχι πλέον με την ανοχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά με τη σύμπραξή τους, σε εποικισμό με θλιβερά σκηνικά πρωτόγνωρης και αλόγιστης για τα γεωπολιτικά, οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα του νομού και της χώρας».

Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, αλλαγή στάσης του κ. Τζιτζικώστα σε σύγκριση με το 2016, όταν το κόμμα στο οποίο πρόσκειται ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος «κατέθετε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία». Αναφέρουν δε τις δηλώσεις του στις 19 Μαΐου 2016 στις οποίες τόνιζε πως «έχει ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή μας. 

Τα κυρίαρχα αιτήματα που είχαμε ήταν να γίνει αναλογικός επιμερισμός του βάρους του προσφυγικού σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου φιλοξενείται σήμερα το 70% των προσφύγων […], είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, θα έχουμε τεράστια προβλήματα στην περιοχή». Προφανώς από τότε έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια, ωστόσο η προώθηση της μήνυσης δείχνει πως εκτιμήθηκε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, άρα κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για «πράξεις και παραλείψεις», όπως λένε οι μηνυτές…

Οι 34 εγκαλούν τον κ. Τζιτζικώστα ότι όσα έλεγε πριν από 6 χρόνια ήταν για επικοινωνιακούς λόγους «και ότι εξ αρχής γνώριζε ότι παράνομοι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν». Τον ειρωνεύονται μάλιστα με βάση και άλλες δηλώσεις του ότι αν με όλο τον κρατικό μηχανισμό στη διάθεσή του «αισθάνεται μόνος να αντιμετωπίσει πεινασμένους και ρακένδυτους μετανάστες», τότε όσοι κατοικούν στην περιφέρειά του «τι πρέπει να αισθανόμαστε;». Θεωρούν λοιπόν ότι «είναι προαποφασισμένη πολιτική αυταρχικής επιβολής της πολυπολιτισμικότητας» που πλήττει τα «συνταγματικά τους δικαιώματα» καθώς κινδυνεύει «η κοινωνική εθνική συνοχή και τοπική ειρήνη και κατ’ αποτέλεσμα το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα»!

Γιατί προχώρησε η υπόθεση

Η Εφη Ναβροζίδου, περιφερειακή σύμβουλος Κιλκίς με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», λέει στην «Εφ.Συν.» ότι το γεγονός πως σε κάποια ειρηνοδικεία η υπόθεση προχώρησε «οφείλεται μάλλον στον μικρότερο φόρτο εργασίας που έχουν, γι’ αυτό έχουν καθυστερήσει οι κλήσεις στη Θεσσαλονίκη. 

Εγώ έχω συνεννοηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη και θα καταθέσουμε κοινό υπόμνημα. Η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα», προσθέτει εμφατικά, «πληρώνει τώρα τη στάση της καθώς συνδαύλιζε εντέχνως τις εθνικιστικές κορόνες».

Με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Μανόλης Λαμτζίδης σχολιάζει ότι «δεν μπορεί κανένας να προσεγγίσει αυτό το κείμενο ούτε με τους κανόνες της λογικής ούτε με τους κανόνες της νομικής επιστήμης. 

Είναι αντικείμενο μελέτης άλλων επιστημονικών κλάδων». Τονίζει δε πως «η αρμόδια εισαγγελική αρχή έπρεπε να είχε θέσει την αναφορά αυτή “από χθες” στο αρχείο!»...

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr