Kυβερνά όλο και πιο αυταρχικά...

Συνεχίζονται τα ιδιαίτερα επικριτικά δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας και την κατάσταση του Κράτους Δικαίου από τον διεθνή Τύπο, με το τελευταίο χτύπημα να έρχεται με άρθρο γνώμης...
που δημοσιεύεται στο γερμανικό Spiegel και τιτλοφορείται «Το μονοπάτι της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό». «Ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές πρακτικές», γράφει ο δημοσιογράφος του Spiegel, «με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να έχουν αναγάγει το ψέμα στο επίκεντρο της πολιτικής τους».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής που ανασυγκροτεί την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα κυβερνά όλο και πιο αυταρχικά. Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει» γράφει αρχικά ο δημοσιογράφος του Spiegel, Μαξιμίλιαν Ποπ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος διεθνούς ρεπορτάζ του περιοδικού.

«Η διάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία απασχολεί τα δικαστήρια και την Επιτροπή της ΕΕ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπό τον δεξιό συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας φαίνεται ότι δεν ενόχλησε σχεδόν κανέναν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Ο Μητσοτάκης απεικονίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή που έχει αποκαταστήσει τη χώρα του. Αυτό για το οποίο δεν του αρέσει να μιλάει είναι οι αμέτρητες πλέον νομικές παραβιάσεις που διαπράττουν Έλληνες αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του. Ειδικά στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έχει de facto αναστείλει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απελάσει βίαια χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Χρησιμοποίησαν μετανάστες ως σκλάβους για αυτές τις παράνομες απωθήσεις, απήγαγαν ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία από τα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα» υποστηρίζει το άρθρο, που αναφέρεται εκτενώς και στην επίθεση της κυβέρνησης κατά του δημοσιογράφου του Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη.

«Αφού το Spiegel ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πώς μια πεντάχρονη Σύρια πέθανε σε ένα νησί στα τουρκοελληνικά σύνορα ποταμού Έβρου επειδή οι ελληνικές αρχές της αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια, η κυβέρνηση δεν έκανε αυτοκριτική, αλλά δυσφήμησε τον Χρηστίδη επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομη πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Είναι ακριβώς η μορφή αντιστροφής της ενοχής που γνωρίζουμε πλέον από την Αθήνα. Η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο στις μεθόδους ενός αυταρχικού ηγέτη. Αυτός και οι συνεργάτες του έχουν κάνει το ψέμα ουσιαστικό μέρος της πολιτικής τους».

Το άρθρο αναφέρεται και στα επίμονα ψέματα της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από τις τεκμηριωμένες επαναπροωθήσεις προσφύγων, αλλά και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για το οποίο «ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης συμμετείχε στη διαδικασία δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί».

«Εναπόκειται πρώτα και κύρια στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχική τάση στη χώρα τους» τονίζει επίσης ο δημοσιογράφος. «Το αργότερο τον επόμενο χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, οι πολίτες εκεί μπορούν να αποφασίσουν σε τι είδους χώρα θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησή τους».

«Καλείται όμως και η ΕΕ να παρέμβει» προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει αποδεχτεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για πάρα πολύ καιρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τις καλωσόρισε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της Ε.Ε. στο θέμα της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο, το 2020...

thepressproject.gr