Ο παπατζής της προόδου...


 Μας «σέρβιρε» όχι ένα, αλλά 21 μέτρα ανακούφισης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τα στέκια τους ήταν στην Ερμού και στην οδό Αθηνάς. Τώρα οι κλασικοί παπατζήδες που έγδυναν τους αφελείς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι νεότεροι ίσως να μην τους έχουν δει ποτέ. Αλλά, όσο υπάρχουν αφελείς, οι παπατζήδες θα... ζουν και βασιλεύουν. Ενας μεγάλος παπατζής εμφανίστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όχι ως έκθεμα, αλλά ως εγγυητής της προόδου, της ασφάλειας, της ευημερίας.

Αντί του κλασικού «εδώ παπάς, εκεί παπάς», μας «σέρβιρε» όχι ένα, αλλά 21 μέτρα ανακούφισης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ισως κρυφάκουσε στις επισυνδέσεις -τις υποκλοπές δηλαδή- πως το πόπολο έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι απλώς άκουσε, γιατί ο ίδιος και οι περί αυτόν άριστοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από τη ζωή του λαού. Εχουν όμως μεγάλη ιδέα για το εαυτό τους και για τους αριθμούς, που τους παίζουν -όπως οι παπατζήδες- τα χαρτιά.

Και έτσι κουνώντας ταχυδακτυλουργικά τα μέτρα, μας είπε πως πρέπει να εγκαταλείψουμε το φυσικό αέριο και να επιστρέψουμε στους καυστήρες πετρελαίου -αυτούς που θα καταργούσαμε σε 7 χρόνια- και ίσως έτσι να βγάλουμε τον χειμώνα χωρίς κρυοπαγήματα.

Γιατί όπως διαβάζουμε, όχι στις κακές φυλλάδες της αντιπολίτευσης, αλλά στην έγκυρη «Καθημερινή», ένα νοικοκυριό με καυστήρα φυσικού αερίου από 840 ευρώ που πλήρωσε πέρσι, φέτος θα δώσει 3.000 ευρώ και ένα με καυστήρα πετρελαίου από 1.356 θα ξοδέψει 1.604 ευρώ φέτος. Οποιος έχει χρήμα ας αλλάξει πάλι τον καυστήρα του και ας επιστρέψει στο πετρέλαιο. Ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει... Ο κυβερνήτης λέει επίσης ότι θα επιδοτήσει -λέει- το πετρέλαιο με 0,25 λεπτά το λίτρο και 1,3 εκατομμύρια υπήκοοι θα πάρουν κατιτίς. Επίσης όσοι ζουν στα όρια της φτώχειας θα πάρουν τα Χριστούγεννα -αν ζουν- χαρτζιλίκι 250 ευρώ.

Ο κυβερνήτης κάτι πρέπει να κρυφάκουσε και για τα ενοίκια, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο ίδιος, με 36 ακίνητα, δεν ακολουθεί βέβαια τον ρυθμό της εποχής, αφού δηλώνει μόλις 28.000 ευρώ έσοδα από αυτά και προφανώς δεν έχει το άγχος του ενοικιαστή. Ισως να έχει το άγχος του σπιτονοικοκύρη. Αν και, βασικά, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι αγρότης. Εδώ λοιπόν στα ενοίκια, ο ταχυδακτυλουργός-παπατζής-άριστος πρωθυπουργός έκανε το σούπερ κόλπο. Μας είπε σε ελεύθερη μετάφραση: Ποια ενοίκια και πράσινα αλόγα; Θα μας κάνω νοικοκύρηδες.

Αν όχι όλους, 100.000 από σας. Θα σας χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο αν αντέξετε τούτο τον χειμώνα. Και τον νου σας. Γιατί, όπως είπε και ο άλλος άριστος της κυβέρνησης, ο υπουργός χωρίς πέτσα, αν δεν προσαρμοστούμε δεν θα επιβιώσουμε. Στον Καιάδα όσοι δεν αντέχουν.

Είπε πολλά ακόμα ο κυβερνήτης της ευημερίας. Μόνο την ιστορική φράση «Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι» δεν μας είπε ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, ο... Λουδοβίκος της Ελλάδας. Πάντως εμείς με παπατζήδες δεν παίζουμε. Αφελείς ας βρει στους χειροκροτητές του.

Κώστας Μανιμανάκης

efsyn.gr