Aνθρωποφαγία...


 Τον Γιώργο Καπουτζίδη τον γνωρίζω μόνο μέσα από τις δουλειές του και τη δημόσια εικόνα του. Μου δίνει την αίσθηση ενός ανθρώπου ταλαντούχου, συμπαθούς, ευγενικού και θαρραλέου. Γιατί σίγουρα απαιτεί αρκετή δόση θάρρους το να δηλώνεις... ανοιχτά την ομοφυλοφιλία σου και να βγαίνεις μπροστά υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ σε μια κοινωνία που, είτε μας αρέσει είτε όχι, παραμένει συντηρητική. Είμαι σίγουρη ότι την ίδια γνώμη έχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Ή τουλάχιστον, την είχαν μέχρι προχθές το βράδυ, όταν ξαφνικά το τουίτερ πλημμύρισε από την «είδηση» ότι ο Γιώργος Καπουτζίδης σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία....

Η «είδηση» είχε βγει σε ένα σάιτ τρίτης κατηγορίας που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέσα σε πέντε μόλις αράδες ανακάτευε φήμες που κάποιοι κάπου άκουσαν και την εμφάνιση του ηθοποιού και σεναριογράφου σε εκδήλωση στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στο φοβερό συμπέρασμα περί υποψηφιότητας. Τι κι αν κανένας δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει το παραμικρό; Ο Γιώργος Καπουτζίδης έγινε πρώτη τάση στο τουίτερ από χρήστες (ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν δημοσιογράφοι) έτοιμους να τον κατασπαράξουν επειδή αυτός κατεβαίνει υποψήφιος «με ένα κόμμα που πολλά στελέχη του έχουν ακραίες ομοφοβικές θέσεις και καλύπτει βιαστές και παιδεραστές τύπου Λιγνάδη». Το πράγμα ξεθύμανε όταν ο ίδιος ο Καπουτζίδης με μήνυμά του στο ίνσταγκραμ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας, καταλήγοντας στο ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, παρά μόνο στις γάτες του (κύριε Καπουτζίδη, ταυτίστηκα).

Μου έκανε εντύπωση για ακόμα μία φορά το πόσο εύκολα τόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν και να αναπαραγάγουν «πιασάρικα» fake news, αρκεί να ταιριάζουν στο όποιο αφήγημα έχουν στο μυαλό τους. Και δεν ξέρω αν είναι αυτό πιο τρομακτικό ή η ευκολία με την οποία κάποιοι εξυψώνουν ανθρώπους και στη συνέχεια τους αποκαθηλώνουν με την παραμικρή αφορμή, αληθινή ή φανταστική. Νομίζω πως, δυστυχώς, ισχύει αυτό που έγραφε στην ανάρτησή του ο άμεσα ενδιαφερόμενος: «Για να βρίσεις κάποιον στα social media, δεν χρειάζεται να πει ή να κάνει κάτι. Απλώς πρέπει να έχεις εσύ, μέσα σου, την ανάγκη να βρίσεις». Τα σέβη μου.

Κορίνα Βασιλοπούλου

efsyn.gr