Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

H νέα... επένδυση του Μαξίμου...


 Την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει πάψει να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και έχει καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην... ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που έγινε στην Καλαμάτα. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είχε διττό στόχο: αφενός έδωσε το «παρών» σε μία περιφερειακή ενότητα, όπου η Ν.Δ. παραδοσιακά καταγράφει μεγάλα ποσοστά, αφετέρου μίλησε για ένα θέμα αναπτυξιακό, που αφορά όλη την Ελλάδα και δη τις Περιφέρειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάχυση του κυβερνητικού μηνύματος. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί –όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες– το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της χώρας. Οπως είπε, από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη, παραδεχόμενος πάντως ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων....

Δημόσιες επενδύσεις

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στην οικονομία και στις προοπτικές της, σημειώνοντας πως καλούμαστε ως χώρα να αναπληρώσουμε «με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» και προσέθεσε πως «η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ». Αναφερόμενος, δε, στην Πελοπόννησο, επισήμανε πως χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης» και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, καθώς πλην των αυξημένων χρηματοδοτήσεων αναφέρθηκε και στα προγράμματα κοινωνικής συνοχής, τα οποία χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά και ως «επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης από την κυβέρνηση για «μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω», ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα στηρίξει πρωτίστως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, γι’ αυτό και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αναφορά που αφορούσε τοπικά θέματα όπως η αναβάθμιση και η επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας – Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του «ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές, όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στον σωστό χρόνο. Τέλος, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκατ. ευρώ, «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.