Διακοπές υδροδότησης στους πολίτες...


 ...μπόνους στα Golden Boys...

Η ιστορία μας αρχίζει με την ειρηνική παρέμβαση του Ρουβίκωνα στην ΕΥΔΑΠ του Πειραιά με αίτημα την επαναφορά της υδροδότησης σε δεκάδες νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση εν μέσω καλοκαιριού. Αυτό ήταν η αρχή, ώστε να αρχίσει να ξετυλίγεται το... κουβάρι μιας υπόθεσης που όλοι κερδίζουν εκτός από τους πολλαπλά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Κάπου στο μακρινό 2020, τον Φεβρουάριο, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε να δώσει γενναίες αυξήσεις στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, Χάρη Σαχινίδη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο.

Άνθρωποι είναι και αυτοί θα μου πείτε, κοστούμια φοράνε, καθαριστήρια πληρώνουν, γραβάτες αγοράζουν. Έτσι ο Διευθύνοντας Σύμβουλος κέρδισε με το σπαθί του αύξηση από τις 57.000 € στις 128.000 € και ο δύσμοιρος Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος, πήρε μια χλιαρή συγκριτικά αύξηση στις αποδοχές του, από τις 57.000 € στις 90.000 €. Μεικτά πάντα και ετησίως. Α και αναδρομικά, μην χάσουν και λεφτά οι άνθρωποι.

Στις 25 Ιουνίου του 2021 ορίζονται με την πολιτική αποδοχών, ορίζονται τα μπόνους των δύο Golden Boys που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ετήσιου μισθού τους. Ένας από τους Δείκτες που ορίζει το ύψος του μπόνους είναι οι «ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» που καλύπτουν τον στόχο της «αποδοτικότητας».

Οι διακοπές υδροδότησης με λίγα λόγια είναι ένα κίνητρο που μπορεί να ωθήσει σε επιπλέον μπόνους τα χρυσά μας τα παιδιά.

Στην φωτογραφία βλέπετε τον τρόπο υπολογισμού και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως την μείωση του λειτουργικού κόστους. Με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή. Δηλαδή σε μια αντίστοιχη περίπτωση, μπορεί να μειωθεί το κόστος με χρηστή διοίκηση ή να μειωθεί με ελλείψεις και κακή συντήρηση. Δεν γνωρίζουμε την στρατηγική της ΕΥΔΑΠ για αυτόν τον στόχο.

Ο Βουλευτής Β' Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχει ήδη αποστείλει και δημοσιεύσει επιστολή στην Εταιρεία με την οποία ζητάει τον συνολικό αριθμό των πολιτών του Πειραιά που έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση. Επικοινωνήσαμε με το Πολιτικό του Γραφείο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση αν η ΕΥΔΑΠ απέστειλε τα στοιχεία.

Το κερασάκι όμως στην τούρτα είναι η φημολογούμενη επιστροφή κεφαλαίου που σύμφωνα με πληροφορίες οικονομικών σελίδων θα φτάσει το αστρονομικό 1,5€ ανά μετοχή! Αυτό θα αποφασιστεί στις 20 Ιουνίου.

Αν γίνει πράξη μιλάμε για μια λεηλασία του αποθεματικού της ΕΥΔΑΠ, που θα αφαιρέσει βίαια κάτι λιγότερο από το 40%, δηλαδή 159.750.000€ από τα 363.930.000€ την 31/12/2021. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείες ενέκρινε προς ψήφιση την διανομή μερίσματος 0,28€ ανά μετοχή, κάτι που ως είναι φυσικό αναμένεται να υπερψηφιστεί. Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Όμως το ποσό του μερίσματος ανά μετοχή, είναι 29.820.000€ όταν τα κέρδη είναι 30.648.000€.

Το 61% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ (θα πάρουν κάτι λιγότερρο από 100 εκ. €), ενώ το fund του Αμερικανού επενδυτή Paul Johnson κατέχει ακόμα ένα 10% (και θα πάρει κάτι λιγότερο από 16 εκ. €).

Αυτοί οι 3 οργανισμοί αναμένεται να αποκτήσουν ένα εξαιρετικά πλατύ χαμόγελο σε αντίθεση με τους κατοίκους του Πειραιά, που εν μέσω Ενεργειακής Κρίσης, φτωχοποίησης του πληθυσμού, υψηλότατου πληθωρισμού και κοινωνικής καταστροφής -προσφορά της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής- θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε νερό και φαγητό.

Αν δηλαδή θα πληρώσουν τα 100-150 ευρώ που κατά μέσο όρο είναι το ύψος της κάθε ληξηπρόθεσμης οφειλής ή αν θα αγοράσουν τα τρόφιμα του μήνα.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα λοιπόν, εκτός από την επιλογή αν θα πληρώσεις το ηλεκτρικό, τις μετακινήσεις για την εργασία σου, το νοίκι, το φαγητό σου ή το νερό σου...

Σοφοκλής Αρχοντάκης

2020mag.gr