Καλπασμός προς εκλογές με εγκαίνια-μαϊμού...


 Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο γαλάζιος σχεδιασμός, σε αντίστιξη με τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Το Μαξίμου επιχειρεί πολιτικά... ανοίγματα στο γυναικείο ακροατήριο, με τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει ξανά χθες το πρόγραμμα για την προληπτική μαστογραφία στις γυναίκες 50-69 ετών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αξιοποιήσει για μικροκομματικούς σκοπούς και το όνομα της Φώφης Γεννηματά (το πρόγραμμα φέρει την ονομασία της), αναφερόμενος στο θάρρος και στην αυτοθυσία της.

Η εκλιπούσα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, στις 29 Οκτωβρίου 2021 είχε εκθέσει τον πρωθυπουργό όταν είχε προβεί σε ανάλογες εξαγγελίες. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει από το βήμα της Βουλής, θυμίζοντας ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, το οποίο είχε γίνει δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017...

Απογοητευτικές μετρήσεις

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τη γυναικεία ψήφο είχε ξεκινήσει από προχθές με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τεσσάρων γυναικών υφυπουργών. Μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνουν μεγάλη υστέρηση στο γυναικείο ακροατήριο - «όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εμφανίζει μεγαλύτερη απήχηση σε πολλές περιπτώσεις», όπως σημειώνουν γαλάζιοι αξιωματούχοι. Τα ίδια στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για την πρωτοκαθεδρία στο αντρικό κοινό».

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - στρατιωτικών

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό η δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το προνομιακό ακροατήριο των στρατιωτικών. Πολλοί βουλευτές, μάλιστα, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την κάλυψη που πρόσφερε ο Γιάννης Οικονόμου στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι όσοι διαχειρίζονται θέματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας πρέπει να έχουν σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, κι ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αποκαλέσει «ελβετικό τυρί» τα επιτελεία, ισχυριζόμενος ότι προβαίνουν σε διαρροές.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών σήκωσε το γάντι και καταλόγισε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι βγάζει «αυθαίρετο συμπέρασμα». Παράλληλα, απευθυνόμενη στον υπουργό, ζητά τη διεξαγωγή έρευνας ώστε «να ανακαλύψετε αν και ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαρροές που επικαλείστε». Θέτει δε το ερώτημα: «Εφόσον όμως λανθάνετε, τι προτίθεστε να πράξετε κύριε Υπουργέ; Μια συγγνώμη αρκεί;». Τη βασικότερη εστία προβληματισμού, εντούτοις, στην παράταξη προκαλεί η νύξη των στρατιωτικών περί αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντί τους.

«Κλείνετε τρία χρόνια στο υπουργείο Εθνικής  Άμυνας, τιμωρώντας καθημερινά τα στελέχη με την πολιτική που ασκείτε, η οποία δεν λέει να συμπεριλάβει την παραμικρή μέριμνα υπέρ τους» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Κεντρικό θέμα συζήτησης εντός της παράταξης παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Ο Γ. Οικονόμου, σχολιάζοντας την εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τέλος καλοκαιριού να δραπετεύσει, αρκέστηκε στην αναφορά ότι «τα ερμηνευτικά εργαλεία του κ. Τσίπρα πάσχουν γενικώς». Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιχειρεί να χαράξει επικοινωνιακή γραμμή άμυνας έναντι του καλπασμού του πληθωρισμού (11,3% τον Μάιο) με βάση τα... εργαλεία της στατιστικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αντιδιαστολή με τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τα μέτρα. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και έχει διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ.

Χρησιμοποιώντας ως οδηγό την παραπάνω επιχειρηματολογία, οι βουλευτές και οι υπουργοί εντείνουν τις επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και προβάλλουν τη δραστηριότητά τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Χθες, άλλωστε, ο Γ. Οικονόμου, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων, είπε ότι «αυτός είναι ένας χρόνος απολύτως απαραίτητος για όσες και όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους, να δουλέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες».

Συναντήσεις με φορείς και πολίτες προγραμματίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να λειτουργήσουν ως επικοινωνιακό αντίβαρο στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικά, πριν από τη σημερινή σύνοδο των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στο κέντρο της Θέρμης, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στα νέα γήπεδα στο Ποσειδώνιο...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ