Οι στατιστικές διαψεύδουν τις «θεωρίες» περί κορύφωσης του πληθωρισμού

0


 Η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Παρασκευή στις ΗΠΑ στο 8,6%, σημαντικά υψηλότερα απ’ όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχει προκαλέσει ρίγος σε όλους τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, όχι μόνο στην Fed.

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε να διαψεύσει την διάχυτη - υποστηριζόμενη και από κεντρικούς τραπεζίτες – πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, είχε ήδη αγγίξει το σημείο κορύφωσης.

Το 8,6% χτύπησε άσχημα αυτή την προσδοκία αποκαλύπτοντας μια δυναμική αύξησης των τιμών που διαπερνά πλέον σχεδόν σε όλες τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι στην άνοδο αυτή δεν έχουν συμβάλει ακόμα σημαντικά οι αυξήσεις μισθών, η δυναμική των οποίων παραμένει ανοδική, γεγονός που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις πληθωριστικές τάσεις στην συνέχεια, ακόμα και αν περιορισθεί η πίεση από τις τιμές ενέργειας.

Σε ανοδική τάση επίσης, χωρίς να έχει ακόμα ξεδιπλωθεί η πίεση που έχει συσσωρευτεί, βρίσκονται και οι τιμές των τροφίμων.

Αν μάλιστα οι «ζημιές» στην διεθνή τροφοδοσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν αντιμετωπισθούν με απεμπλοκή άμεσα των εξαγωγών, αλλά και την αποκατάσταση της καλλιέργειας και της παραγωγής, η τάση αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω για το 2023, με απρόβλεπτες συνέπειες στην σχέση τιμών – μισθών…

Για τους λόγους αυτούς το αποτέλεσμα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Παρασκευή, έχει προκαλέσει ρίγη στα Διοικητικά Συμβούλια των Κεντρικών Τραπεζών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)