Ξαναβλέπουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου...

0


 Μαζί με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο επανήλθαν και οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά να σκέπτεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι. Για την ακρίβεια όχι την αλλαγή του... νόμου, αλλά την προσθήκη τροπολογιών στον νόμο Θεοδωρικάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι οι πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο πρέπει να συνοδεύονται και από την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς, όπως λένε, «η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία». Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ήδη ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Θοδωρής Λιβάνιος έχει επεξεργαστεί κάποιες τροπολογίες, οι οποίες θα φτάσουν στα χέρια του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα.
Οι αλλαγές αυτές θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το Κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό μόνο για 20 με 25 ημέρες.
Φυσικά μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι η απόλυτη παραδοχή ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να έχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές – όπως λέει και θέλει ο πρωθυπουργός – και γι’ αυτό ο Μητσοτάκης προσανατολίζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Κοινωνικός θυμός

Η αλλαγή στάσης στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου λέγεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. εμφανίζεται να χάνει από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει μισή.

Ακόμα και η ανάσα που πήρε η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν κράτησε για πολύ. Όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν τους Έλληνες ψηφοφόρους απογοητευμένους, θυμωμένους και προβληματισμένους επειδή δεν ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα θέματα της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

Το γεγονός ακόμα ότι το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας κάηκε αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο απευθυνόταν κυρίως ο Μητσοτάκης, έβαλε όρους και προϋποθέσεις που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενο για να προχωρήσει μια τέτοια κυβέρνηση έκανε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να πειστούν ότι η λύση είναι μία. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με μικρές παρεμβάσεις, ώστε οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στην κοινή γνώμη να είναι ηπιότερες.

Ο δύσκολος χειμώνας

Παράλληλα, τα σενάρια για διεθνή ύφεση από το φθινόπωρο και μετά έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ευελπιστούσε ότι από το φθινόπωρο και μετά θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις και στην αγορά. Κανείς όμως, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, δεδομένου ότι στο πεδίο της οικονομίας επικρατεί ρευστότητα.

Οι πληροφορίες μάλιστα μιλάνε για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο με έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, αφού τα προβλήματα του πολέμου θα εμφανιστούν τότε σε όλες τις διαστάσεις τους.
Τα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο. Κάτι τέτοιο προφανώς θα σήμαινε αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει και η αύξηση στον κατώτατο μισθό εξανεμίστηκε ως διά μαγείας.

Τα περιθώρια παρεμβάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου είναι περιορισμένα και πολλά κυβερνητικά στελέχη περιμένουν να δουν τα αναδρομικά ποσά στην ενέργεια που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των πολιτών.

Όπως σημειώνουν κάποιοι από αυτούς, εάν όντως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δίκιο και οι καταναλωτές δουν στους λογαριασμούς τους «ψίχουλα» αντί για ένα πραγματικό ποσό ενίσχυσης, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα καθώς θα δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει...

topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)