Χρυσή Αυγή: Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή...


 Ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη το Εφετείο της δίκης της Χρύσης Αυγής κι ακόμη αντηχεί το σύνθημα χιλιάδων πολιτών που βρέθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας: «Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή». Ακόμη... αντηχεί στη μνήμη όσων «πνίγηκαν» εκείνη την ημέρα από τα δακρυγόνα η κραυγή της μάνας του δολοφονημένου Παύλου, της Μάγδας Φύσσα, η οποία με σηκωμένα τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό, ακούγοντας την καταδικαστική απόφαση, φώναξε: «Γιε μου, τους νίκησες»...

Το αντιφασιστικό κίνημα ενωμένο πέτυχε μια πρώτη σημαντική νίκη.  Όμως ο πόλεμος με τον φασισμό και τη βία δεν τελείωσε. Παρούσα η φασιστική, ρατσιστική, ξενοφοβική, ομοφοβική, η έμφυλη βία, που θέλει να σπείρει φόβο για να θερίσει υποταγή και πειθαρχία. Η Χ.Α. διαλύθηκε, όχι όμως και οι ρίζες της στην ελληνική κοινωνία. Τα πρωτοπαλίκαρα της Χ.Α. διασπάστηκαν, αλλά κάποια από αυτά δουλεύουν πυρετωδώς και μέσα από τη φυλακή για τις ερχόμενες εκλογές. Ο Κασιδιάρης αγρυπνά για να προπαγανδίζει διαδικτυακά τις απόψεις του μέσω καναλιού στο YouTube. Ο Λαγός λαμβάνει τον παχυλότατο μισθό του ευρωβουλευτή, αν και έγκλειστος στη φυλακή για συμμετοχή στο διευθυντήριο της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Οι έγκλειστοι χρυσαυγίτες έχουν πολιτικά δικαιώματα εφόσον δεν τελεσιδίκησε η υπόθεσή τους.

Το αντιφασιστικό κίνημα βρίσκεται σε εγρήγορση και δίνει ραντεβού στις 15 Ιουνίου έξω από το δικαστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την ημέρα που ξεκινά η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς καλούν κάθε δημοκράτη να δώσει το «παρών» στα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι στη φασιστική απειλή δεν χωράει κανείς εφησυχασμός. Συνδικαλιστικοί φορείς έχουν κηρύξει στάση εργασίας για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο αντιφασιστικό κάλεσμα. Συζητήσεις, δράσεις σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους προετοιμάζουν το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Ποιο είναι το αίτημα του αντιφασιστικού καλέσματος; Κανένα ελαφρυντικό στα φυλακισμένα μέλη της Χ.Α., η οποία με την πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση με ναζιστική συγκρότηση. Η δίκη ξεκινά εκ του μηδενός.  Όλα τα ενδεχόμενα -θεωρητικά- είναι ανοιχτά: να αφήσει τις ποινές ως έχουν στην πρωτόδικη απόφαση, να επιβάλει αυστηρότερες ποινές στους κατηγορούμενους αλλά και το ενδεχόμενο να είναι ηπιότερες.  Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολύχρονος δικαστικός και όχι μόνο αγώνας τού αντιφασιστικού κινήματος πήγε στράφι. Καμία υποτίμηση στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία χαρακτηρίστηκε και δικαίως ιστορική. Η υπεράσπισή της είναι αναγκαία. Αποδείχθηκε η ναζιστική ιδεολογία ως κίνητρο των εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α., η εργαλειοποίηση της ιεραρχίας της οργάνωσης για τα δολοφονικά χτυπήματα και η χρησιμοποίηση του κοινοβουλευτικού μανδύα για να καλύπτει τα εγκλήματά της. Η μάχη εντός και εκτός δικαστηρίων συνεχίζεται, με τη Μάγδα Φύσσα να έχει, μέσα στην τραγικότητά της, πρωταγωνιστικό ρόλο. Η χαρά τής πρωτόδικης ιστορικής απόφασης αφορά το αντιφασιστικό κίνημα, όχι όμως τη μάνα που θα ζει εφ’ όρου ζωής με την απουσία.  Όμως η ανεπίστρεπτη αυτή απουσία την πείσμωσε και έδωσε όρκο στη μνήμη του παιδιού της και σε όλους όσοι την αποκαλούν «μάνα» να μην τα παρατήσει. Να γίνει ο εφιάλτης των δολοφόνων του παιδιού της, να τη φοβούνται οι φασίστες, αν και δεν είναι εκδικητική μα ούτε και συγχωρητική, να κατανοήσουν οι νέες γενιές τι σημαίνει φασισμός. Το αίμα του Παύλου διέλυσε τη Χ.Α., αλλά είναι και η συγκολλητική ουσία στο αντιφασιστικό κίνημα.

Στο αφιέρωμα της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής μιλά η Μάγδα Φύσσα, γράφουν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Ελευθερία Τομπατζόγλου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η μητέρα του Ζακ, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, η μητέρα της Γαρυφαλιάς και ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

avgi.gr