Η Crypto Queen του OneCoin Έχει Εξαφανιστεί και Τώρα Είναι Καταζητούμενη


Μία γυναίκα που φέρεται να κέρδισε δισεκατομμύρια λίρες εξαπατώντας χιλιάδες ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας απάτης με κρυπτονομίσματα, είναι πια στη λίστα καταζητούμενων της Europol.

Πέντε χρόνια αφότου εξαφανίστηκε, η αστυνομία έχει κάνει έκκληση για τη σύλληψη της Dr Ruja Ignatova, ιδρύτριας του OneCoin, ενός κρυπτονομίσματος που πλασαριζόταν ως εναλλακτική του Bitcoin αλλά ήταν απάτη τύπου πυραμίδας και υπεξαίρεσε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια από ανθρώπους σε 175 χώρες.

Η απάτη, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία, που θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και τα 12,7 δισεκατομμύρια από επενδυτές, ήταν το θέμα του podcast του BBC, “The Missing  Cryptoqueen”.

Η Europol προσφέρει 5.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Υποστηρίζει ότι η Ignatova ήταν η κινητήριος δύναμη και δημιουργός του OneCoin και υποψιάζεται ότι παρακίνησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το δίχως αξία νόμισμα.

Μέχρι στιγμής οι βασικοί φερόμενοι συνεργάτες της Ignatova έχουν είτε συλληφθεί είτε φυλακιστεί, ανάμεσά τους ο συνιδρυτής του OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, ο αδελφός της, Konstantin Ignatova, ο δικηγόρος της, Mark Scott και ο εραστής της, Gilbert Armenta. 

Ο δημοσιογράφος Jamie Bartlett προσπαθεί να βρει τη 41χρονη από τη Βουλγαρία, από τότε που έκανε το podcast “Missing Cryptoqueen” το 2019. Της έχει αφαιρεθεί η βουλγαρική υπηκοότητα, αλλά ακόμα έχει γερμανική ιθαγένεια.

Ο Bartlett που έχει γράψει και σχετικό βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί τον Ιούνιο, είπε στο VICE ότι εξεπλάγη που η Europol άργησε τόσο να βάλει την Ignatova στη λίστα καταζητούμενων.

Screenshot 2022-05-12 at 10.50.53.png
«Είναι από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στον κόσμο», λέει ο Bartlett, που συγκρίνει το μέγεθος της απάτης της με εκείνη του Bernie Madoff υπεύθυνου για το μεγαλύτερο Σχήμα Πόντσι της δεκαετίας του 2000. «Το οικονομικό έγκλημα μερικές φορές δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως βίαιο έγκλημα. Αλλά αυτή η απάτη αφορούσε πολλά δισεκατομμύρια λίρες, χρήματα ανθρώπων που πτώχευσαν και οικογενειών που καταστράφηκαν σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί άργησαν τόσο πολύ να τη βάλουν στη λίστα. Αλλά νομίζω πως σημαίνει πως πιστεύουν ότι είναι ακόμα ζωντανή».

Όμως παρόλο που ο Bartlett είπε ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω της χαρακτηρίζει την αμοιβή 5.000 γελοία λόγω του απίστευτου πλούτου της Ignatova και της προστασίας που θα μπορεί να βρει.

«Δεν θα τη βρουν προσφέροντας τόσο λίγα χρήματα. Όσοι έχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται δεν θα μπουν στον πειρασμό να πάθουν κακό ή να χάσουν τη ζωή τους για 5.000 δολάρια και δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά για να βάλουν σε πειρασμό όσους μπορεί να την προστατεύουν».

Πιστεύει ότι η Ignatova ταξιδεύει με ψεύτικο διαβατήριο και ψεύτικο όνομα με διαφορετικό πρόσωπο και ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες να συλληφθεί σε κάποιο αεροδρόμιο λόγω της έκκλησης της Europol είναι πολύ μικρές.

Ο Bartlett είπε στο VICE World News ότι παρά την τεράστια δημοσιότητα γύρω από το θέμα τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία πίσω από την απάτη του OneCoin ακόμα κάνει εκδηλώσεις για να προσελκύσει επενδυτές στη Λατινική Αμερική  -όπου δύο promoters  δολοφονήθηκαν- στην Ασία και τη Ρουμανία.

«Συνεχίζει. Άνθρωποι το προωθούν και βγαίνει χρήμα», λέει ο Bartlett. «Δεν πιστεύω ότι εκείνη βγάζει λεφτά από την απάτη, αλλά κόσμος εξακολουθεί να χάνει τα χρήματά του. Είναι σε θέση να συνεχίζουν γιατί δεν έχει συλληφθεί».

Ο Bartlett πιστεύει ότι στο τέλος θα συλληφθεί Ignatova και πιστεύει ότι η δίκη της θα έχει ένα ισχυρό χτύπημα στον πόλεμο ενάντια στις απάτες κρυπτονομίσματος όπως το OneCoin.

«Υπάρχουν δεκάδες απάτες με πωλήσεις ψεύτικων κρυπτονομισμάτων. Πρώην promoters του OneCoin έχουν κάνει δικές τους απάτες επίσης. Σε όλο τον κόσμο χιλιάδες άνθρωποι επενδύουν καθημερινά. Η σύλληψη και η καταδίκη της είναι το μόνο που ίσως σταματήσει τις απάτες αυτές, επειδή θα έστελνε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον κόσμο να προσέχει».