Περισσότερες γεννήσεις και μικρότερες συντάξεις «βλέπει» η δημογραφική εξίσωση για την Ελλάδα


 Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η εξίσωση αντιμετώπισης του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, με σαφείς προεκτάσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα αλλά και στις παροχές υγειονομικού χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γεννάμε λιγότερο και ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων, καθώς και το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός στη χώρα μας από 11,123 εκατομμύρια που ήταν το 2011, το 2021 διαμορφώθηκε στα 10,679 εκατομμύρια...

Σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, με το άνοιγμα της ψαλίδας να διευρύνεται: Το 2021 είχαμε 84.767 γεννήσεις και 130.669 θανάτους.

Μάλιστα η πανδημία δεν έφερε αύξηση των γεννήσεων, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,38, έναν από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., με το υπουργείο Υγείας να προωθεί νέο νόμο που δίνει τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (έως 54 ετών) να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

https://www.insider.gr/tax-labour/224385/perissoteres-genniseis-kai-mikroteres-syntaxeis-blepei-i-dimografiki-exisosi-gia