Η δεύτερη φορά...

 
Αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί και όσον το δυνατόν δίκαιοι (πρωτίστως με τον εαυτό μας) σ’ αυτή την πρωτόγνωρη, για κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκλογική διαδικασία που... ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή (και μαζί μ’ αυτή και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.), θα πρέπει να σταθούμε σε κάποιες διαπιστώσεις για να φανταστούμε την επόμενη μέρα.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2022 ολοκληρώνει οριστικά την (και ιδεολογική σε έναν βαθμό) απομάκρυνσή του από τον πολιτικό οργανισμό που διαρκώς μετασχηματιζόταν από το 2010 έως και το 2015. Κακώς ή καλώς -και κουβέντα κακώς δεν έγινε μέχρι τώρα επαρκώς γι’ αυτό-, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε σε μια σειρά από τα πολιτικά του προτάγματα, δικαιώθηκε όμως σε ένα βασικό: παραμένει η εναλλακτική Αριστερά, το αντίπαλο δέος του νεοφιλελευθερισμού σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά και παγκόσμια το πολιτικό εκκρεμές πηγαίνει δεξιά και, ακόμα χειρότερα, ακροδεξιά...

Δεύτερον, παραλείποντας τις στημένες κριτικές του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», η διαδικασία της Κυριακής αποτελεί μια νέα εκκίνηση. Με την εκλογή κυρίως του προέδρου από τα μέλη του κόμματος και την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών που συμπαρατάσσονται και συμπορεύονται στο πολιτικό εγχείρημα της «δεύτερης φοράς».

Την περασμένη Κυριακή ήταν η πρώτη κάλπη για την πολιτική ανατροπή, την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τρίτον, το στοίχημα, στον δρόμο για τις κάλπες, που πρέπει να κερδίσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδυασμός των δύο προηγουμένων. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του που δέχθηκε πλήγματα κατά την εξαιρετικά δύσκολη, και υπερβατική για τον ίδιο, κυβερνητική θητεία 2015-2019 είναι το πρώτο ζητούμενο.

Το δεύτερο είναι η κινηματική του αποκατάσταση. Και το 2010-2015 βίωνε τον πόλεμο των ΜΜΕ, αλλά έβγαινε διαρκώς έξω, στον δρόμο, στις πλατείες, κολυμπούσε στον κόσμο «σαν ψάρι στο νερό».

Μετά τη διαδικασία της περασμένης Κυριακής και τη σφραγίδα δημοκρατικής ανταπόκρισης από 110.000 αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που προσήλθαν σ’ αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης και εκλογικής μάχης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει καθημερινές εξετάσεις. Είναι περισσότερο από ποτέ στο χέρι του να κερδίσει τον κόσμο που ήδη βρήκε, αλλά και αυτόν που έχασε πριν επτά χρόνια...

Ανδρέας Πετρόπουλος

Η ΑΥΓΗ