Η φτώχεια φέρνει ενδοκυβερνητική γκρίνια...

 
Τη διαμάχη μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που έδωσαν τη μάχη του σταυρού αναζωπυρώνει το άδειο καλάθι έναντι της ακρίβειας. Οι υπουργοί που ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αξιώνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής καθώς και νέα ρύθμιση οφειλών για την... αποπληρωμή χρεών που δημιουργούνται εξαιτίας των ανατιμήσεων. 

Στο πλευρό τους τάσσεται και η πλειονότητα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μεταφέρουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Η επιστροφή δε στις εκλογικές τους περιφέρειες ενόψει του Πάσχα συνιστά μια δοκιμασία, όπως ομολογούν...

Οι αξιώσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσκρούουν, όπως καταγγέλλουν, στο τεχνοκρατικό τείχος του στενού κυβερνητικού επιτελείου. 

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού -που κατέχουν κυβερνητικά πόστα- ισχυρίζονται πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δρομολόγηση φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου. Τονίζουν δε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες προϋποθέτουν το πράσινο φως των θεσμών. Οι βουλευτές ωστόσο διαμηνύουν ότι στις τιμές των τροφίμων ο μέσος όρος των αυξήσεων στην Ευρώπη φθάνει στο 5%, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 15% με 20%.

Ασκήσεις καθησυχασμού

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη χθες σε ασκήσεις καθησυχασμού. Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι, «εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο προβληματισμός των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου διογκώνεται μετά τη διαπίστωση ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαΐου δεν θα ληφθούν ενιαία πανευρωπαϊκά μέτρα για την τιθάσευση της ακρίβειας. «Είναι δεδομένο ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμιά χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς δράσεις. Οι καιροί και οι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν, γι’ αυτό και αυτές οι δράσεις δεν πρέπει να αργήσουν» επισήμανε χθες ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλοίωση της πραγματικότητας για το ρεύμα

Ταυτόχρονα όμως πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας προϋποθέτει κυβερνητική βούληση. Πιέζουν δε για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ρεύματος ώστε να εξομαλυνθεί το κοινωνικό κλίμα ενόψει της πασχαλινής ανάπαυλας. Χθες ο Γ. Οικονόμου επικαλέστηκε έρευνα από ανεξάρτητο φορέα -χωρίς να τον κατονομάσει- για να ισχυριστεί πως «υπάρχουν 14 με 15 χώρες της Ε.Ε. που ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα ακριβότερο». 

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει υπογραμμίσει ότι ο μέσος όρος των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ανέρχεται στο 28%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 58%.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να επενδύσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί την Πρωτομαγιά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κατώτατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% και να διαμορφωθεί μεταξύ των 703-710 ευρώ. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβάλει το γεγονός ότι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ προτείνουν αύξηση της τάξης του 3%-4% προκειμένου να εμφανιστεί η ίδια με φιλεργατικό πρόσωπο.  Ήδη, ωστόσο, εντός του γαλάζιου στρατοπέδου ακούγονται φωνές για πιο γενναιόδωρες αυξήσεις λόγω των συνθηκών που έχουν προκαλέσει τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Δίνεται μάλιστα έμφαση και στο γεγονός ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει νέες ανατιμήσεις λόγω της ενσωμάτωσης και των συνεπειών του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι 1 στους 3 στην Ελλάδα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ στην Ευρώπη μόλις 1 στους 10...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ